MENIU

Perspective sumbre: mai multe țări ar putea avea ratingul revizuit în scădere ca urmare a crizei COVID-19, avertizează S&P

criza economica

Guvernele din întreaga lume se vor confrunta cel mai probabil cu mai multe revizuiri în scădere ale ratingurilor de țară ca urmare a crizei economice provocate de pandemia de coronavirus, avertizează agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P), potrivit Agerpres.

De la începutul lunii martie și până în prezent, S&P a revizuit ratingurile a 90 de ţări, peste două treimi din cele pe care le evaluează în mod normal, şi fie a retrogradat, fie a înrăutăţit perspectiva în aproape jumătate dintre cazuri.

În prezent, 25 de ţări au perspective negative, un avertisment că ar putea urma o retrogradare a ratingului, comparativ cu doar şase perspective pozitive şi 104 perspective stabile.

"Credem că sunt posibile mai multe acţiuni negative de rating", se arată într-un raport realizat de analiştii S&P, care estimează că deficitul guvernamental mediu în acest an ar putea fi de aproximativ 6,3%.

Vă reamintim că, la finalul anului trecut, Standard & Poor's a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabil la negativ din cauza creşterii deficitului şi a confirmat calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.