MENIU

Persoanele vaccinate pot sta FĂRĂ mască în spațiile deschise. Decizia luată de Centrul SUA pentru Controlul Bolilor

Restricții ridicate în SUA pentru persoanele vaccinate

Americanii care s-au imunizat împotriva noului coronavirus pot sta în aer liber fără masca de protecție, au anunțat, marți, autoritățile de reglementare a sănătății din SUA. Recomandarea vine în contextul în care peste jumătate dintre adulți au primit până acum cel puțin o doză de vaccin.

”Noile recomandări sunt un prim pas pentru revenirea americanilor vaccinați la activitățile întrerupte din cauza pandemiei, fiind în același timp conștienți de riscul potențial de transmitere a virusului către alții”, a transmis Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) 

Astfel, americanii imunizați pot lua masa în siguranță în aer liber alături de prieteni din mai multe gospodării la restaurante și pot participa la adunări mici în aer liber, cu persoane vaccinate, de asemenea, complet. Aceștia nu trebuie să mai poarte mască în aer liber nici când merg pe jos sau în drumeții. 

CDC a subliniat însă că măștile trebuie purtate în continuare în spațiile publice aglomerate, precum parade și evenimente sportive, cât și în saloanele de coafură, mall-uri, cinematografe și case de cult. 

Experții consideră că masca este una dintre cele mai eficiente modalități de control al transmiterii virusului. Însă, în contextul în care cele mai multe infectări se produc în spațiile închise, utilizarea măștilor în aer liber s-a aflat în dezbatere publică în SUA în ultimele săptămâni, pentru că americanii vor să se bucure de beneficiile vaccinării complete.

În ultima săptămână, numărul noilor infectări s-a redus cu 16%, cea mai mare scădere la șapte zile din februarie, în condițiile în care peste 140 de milioane de persoane au primit cel puțin prima doză de vaccin, potrivit Reuters.