MENIU

Permis auto 2024. Ce acte sunt necesare pentru preschimbarea permisului de conducere auto

Cât de repede se preschimbă permisul auto în 2024. Foto/Arhivă

Multă lume nu este atentă la data expirării permisului de conducere, iar asta poate însemna o amendă din partea poliției. Totuși, nu trebuie să vă speriați, preschimbarea permisului de conducere e mult mai simplă decât pare. 

Îți expiră permisul de conducere și ți-e groază de întreagă procedura de schimbare a acestuia?! Ei bine, nu trebuie să îți faci griji în acest sens, procesul de schimbare a permisului de conducere nu este chiar atât de complicat, ba chiar din contra am putea spune.

Însă, ar fi bine să știi de la bun început ce ai de făcut și care sunt actele de care vei avea nevoie pentru a nu avea niciun fel de bătăi de cap.

Acte necesare pentru preschimbare permis auto

În cazul în care permisul de conducere a expirat deja fără că tu să îți fi dat seama, trebuie să știi că nu ai de ce să îți faci griji. Și asta pentru că permisul de conducere poate fi schimbat și înainte, dar și după dată să de expirare.

Atenție însă, în niciun caz nu trebuie să faci greșeala să te urci la volan și să pornești la drum în cazul în care știi că permisul de conducere este expirat!

Revenind acum la procedura de schimbare a permisului de conducere, trebuie să te asiguri că ai de la bun început o cerere de schimbare permis.

Poți găsi cererea pe site-ul drpciv.ro.

Vei primi cererea chiar la ghișeul de permise auto, această venind deja completată cu tot ceea ce este necesar. Așadar, tot ce va mai trebui să faci va fi să o semnezi!

Bineînțeles, este nevoie și de buletinul sau cartea de identitate a titularului, atât în copie și în original. De asemenea, vei avea nevoie și de vechiul permis de conducere în original.

 Pentru a îți putea schimbă permisul de conducere vei fi nevoit să achiți și o taxa, valoarea acesteia fiind de 89 de lei. Această poate fi plătită la BCR, CEC Bank, dar și în rețeaua de stații de plata SelfPay.

Vestea bună este însă că taxa poate fi achitată direct la ghișeu, în numerar, odată cu depunerea celorlalte documente. Vei primi tot acolo și o dovadă care să ateste plata acestei taxe, pe care o vei include în dosarul pentru schimbarea permisului de conducere.

În cele din urmă, în dosarul pe care îl vei depune pentru schimbarea permisului de conducere va mai fi nevoie și de o fișa medicală.

Această fișă va fi eliberată de o unitate medicală autorizată în urmă unui control prin care se va ajunge la concluzia că cel care urmează să aplice pentru schimbarea permisului de conducere este apt din punct de vedere medical să se urce la volanul autovehiculelor din categoria pentru care solicită permisul auto.

Acest document trebuie adus în original atunci când vei depune dosarul pentru schimbarea permisului de conducere.

Făcând un rezumat la tot ceea ce am scris în rândurile următoare, mai precizăm încă o dată toate actele de care vei avea nevoie atunci când va trebui să faci o preschimbare pentru permis auto:

  • cerere schimbare permis auto
  • cartea de identitate a titularului în copie și în original
  • dovadă achitării taxei pentru schimbarea permisului auto
  • fișa medicală pentru schimbarea permisului auto
  • permis de conducere în original

Lucrurile se complică un pic pentru cetățenii străini care vor să aplice pentru schimbarea permisului de conducere în România.

Acte necesare schimbare permis de conducere cetățeni străini

Preschimbare permis auto. Și asta pentru că cetățenii străini vor avea nevoie de ceva mai multe documente. Lăsând la o parte documentele menționate în rândurile anterioare, cetățenii străini vor mai avea nevoie de următoarele:

  • carte de rezidență
  • permis de ședere în România
  • certificat de înregistrare
  • pașaportul în copie și în original

În cazul în care te regăsești în situația de a îți fi pierdut permisul de conducere, trebuie să știi că nu ai nevoie de o schimbare a acestuia.

Potrivit legislației, autoritățile vor elibera un duplicat al permisului de conducere. Același lucru este valabil și în cazurile în care îți schimbi numele din cartea de identitate.

SURSA