MENIU

Pericolul nebănuit din patul tău: acarienii. Ce boli şi afecţiuni pot provoca

Află ce sunt acarienii, cum arată, pe unde se ascund la tine acasă și mai ales cum să scapi de ei cât mai rapid.

Ce sunt acarienii

 Acarienii sunt o clasă de păianjeni foarte foarte mici care sunt atrași de locuri umede, cu multă materie organică (piele, praf, sebum, etc) și care pot provoca alergii severe la oameni și animale. Cel mai des, acarienii se găsesc în paturi, perne, canapele, fotolii, pături, cuverturi și alte locuri din dormitor unde se poate aduna praf și transpirație.

Unde găsești acarieni prin casă

Majoritatea speciilor de acarieni sunt inofensive pentru oameni, dar există câteva specii care colonizează direct omul și care pot transmite boli sau cauza reacții alergice și iritații la nivelul pielii sau plămânilor.

Covoarele, saltelele, perdele, draperii groase, animalele de pluș și camerele umede și pline de praf sunt locuri ideale pentru dezvoltatea acarienilor, iar simptomele așa zisei ”alergii la praf” sunt cauzate de fapt de aceste mici insecte. Simptomele că ai alergie și acarieni în dormitor sunt: ochi roșii, strănut, atacuri de astm, febră recurentă, dureri în gât misterioase, care nu se explică printr-o infecție în gât sau răceală, mâncărimi și iritații mărunte pe piele. Studii recente arată că unii acarieni, care provoacă râia la cîini, au un rol în apariția rozaceei (cuperoză) la oameni.

Acarienii mai provoacă febra fânului, eczeme și agravează uneori cazurile de dermatită atopică deja prezente. Cum scapi de acarieni cu substanțe chimice Acarienii sunt greu de depistat, fiind foarte mici, dar există substanțe cu care poți trata saltelele, covoarele și pernele pentru a scăpa de insectele nesuferite.

Primul pas pentru a scăpa de acarieni este să speli bine așternuturile, perdelele și păturile sau pilota, preferabil la temperaturi cât mai înalte (dacă ai așternuturi și pilote sau perne cu umplutură sintetică, ele atrag mai mult acarienii și trebuie schimbate cu unele umplute cu puf sau din bumbac, care pot fi spălate la temperaturi înalte), cu detergenți de calitate.

În plus, dacă știi că ai acarieni în pat, o dezinfectare regulată cu clor poate ajuta la uciderea celor din așternuturi, potrivit unica.ro.