MENIU

Pericolul din spitale din cauza soluțiilor antifrig | Spitalul Fundeni: „Radet ne-a trimis aeroterme”

Soluții anti-frig în spitale

Aer condiționat pus pe căldură și pături groase pentru bolnavi. Acestea sunt soluțiile la care au apelat multe spitalele din Capitala în zilele geroase în care caloriferele au rămas reci din cauza numeroaselor avarii. Soluții care însă pot duce oricând la o supraalimentare a rețelei electrice și, implicit, la o nenorocire. Culmea, la Fundeni, de exemplu, RADET s-a oferit să trimită aeroterme pentru ca pacienții să nu înghețe. Managerul s-a opus de teama unei tragedii precum cea de la Balș.

Cazul de la Balș, în care pacienții veneau de acasă cu aeroterme ca să nu înghețe de frig pe patul de spital nu este singular. Fiecare manager s-a descurcat cum a putut în aceste condiții.

„Mi s-au oferit aeroterme de la Radet. Nu acoperim decât o anumită zonă cu ele plus că mai aveam și alte riscuri. Noi avem pe zona de ATI și bloc operator avem climatizare, iar pentru celalalte avem un număr de aparate de aer condiționat care pot fi folosite ca soluții alternative. Da, da, s-au acordat și paturi”, a declarat Marian Soare, inginer tehnic Institutul Clinic Fundeni.

De aeroterme s-a ferit și managerul Spitalului Colentina.

„Am găsit ca soluție alternativă încălzirea cu aerul condiționat dat pe modul de încălzire. În saloane noi avem numai pacienți covid și marea majoritate sunt dependenți de oxigen. În momentul în care iei masca pentru toaleta, pentru orice altceva, oxigenul ajunge în cameră. Concentrația de oxigen se poate îmbiba în haine, în paturi, în lenjerie și chiar dacă oxigenul nu arde, oxigenul întreține foarte bine arderea”, a declarat Victor Cauni, manager Spitalul Colentina.

Spitalul Colentina este însă un caz fericit.

„Cu sprijinul ASSMB, am prins în rețeaua de investiții de anul acesta dotarea cu centrale a fiecărui corp de clădire”, a mai spus managerul de la Colentina.

Și la Institutul Oncologic sunt probleme dese cu lipsa căldurii. Pentru că se folosesc tot aparatele de aer condiționat pentru încălzire, managerul se teme de o încărcătură prea mare pe instalația electrică. Aceeași temere este și la Spitalul Victor Babeș. 

Mai multe articole despre:
spitale