MENIU

Pericolul din PIURE, cea mai consumată mâncare de post - greșeala pe care o fac aproape toate gospodinele poate otrăvi mâncarea 

Piureul de cartofi este consumat frecvent în perioadele de post, ca aceasta, dar este și garnitura preferată la fripturi. Și totuși, nu toți cartofii sunt recomandați să se gătească astfel. 

Piureul de cartofi poate sa devina chiar toxic daca sunt folositi cartofi verzi. Motivul e unul foarte simplu: la contactul cu lumina, tuberculii de cartofi capata culoarea verde. 

Problema este ca in aceste organe verzi ale cartofului, odata cu clorofila, se produce si un alt compus ce se numeste solanina si care este o toxina glicoalcaloida.

Persoanele care consuma cartofi cu solanina pot sa sufere de intoxicatie, pot aparea iritatii ale tractului gastrointestinal si, in cazuri mai grave, voma si diaree.

Cazurile de intoxicare cu solanina sunt rare pentru ca in mod normal cartofii verzi sunt amari si e putin probabil ca cineva sa manance o cantitate suficient de mare de cartofi verzi pentru a acumula o cantitate de solanina care sa puna viata in pericol.

Cu toate astea, cartofii verzi nu trebuie folositi la piure, iar cartofii care prezinta doar pete verzi pe anumite portiuni trebuie curatati cu grija si aceste parti indepartate.

Mai multe articole despre:
piure piure cartofi piure de cartofi cartofi verzi