MENIU

Pericol tot mai mare la centrala ucraineană Zaporoje. Avertismentul specialiștilor

Centrala nucleară Zaporoje

"Situația de la centrala ucraineană Zaporoje este tot mai periculoasă!", este avertismentul transmis de directorul Organismului Internaţional pentru Energie Atomică. 

Potrivit lui Rafael Grossi, este necesar ca experții să intervină înainte a se produce o tragedie. Specialiștii au tot încercat în ultimele luni să meargă în Ucraina pentru analizarea centralei, însă nu li s-a permis accesul.

Zaporoje este cea mai mare centrală nucleară din Europa, în funcţie de puterea produsă și se află sub controlul forţelor ruse din luna martie. Acest lucru a pus probleme pentru AIEA din cauza deconectărilor frecvente în furnizarea de date privind situaţia centralei. 

„Avem nevoie de sprijinul tuturor pentru ca acest lucru să se întâmple. Suntem pregătiţi", a spus Grossi într-un discurs la deschiderea lucrărilor conferinţei de revizuire a Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP), care se desfăşoară la sediul ONU până pe 26 august.

Şeful AIEA a reamintit că s-a pregătit de două luni pentru a conduce o echipă de experţi pentru a merge în Ucraina în vederea analizării situaţiei de la Zaporoje, dar până acum nu li s-a permis să meargă mai departe.

„Atâta timp cât acest război continuă, inacţiunea este de neconceput”, a afirmat Grossi, care a subliniat că trebuie evitat ca acest conflict să provoace „o tragedie nucleară” în Ucraina, deoarece situaţia la această centrală „devine tot mai periculoasă pe zi ce trece”.

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, în funcţie de puterea produsă, se află sub controlul forţelor ruse din martie, ceea ce a pus probleme pentru AIEA din cauza deconectărilor frecvente în furnizarea de date privind situaţia centralei.