MENIU

Pericol de catastrofă ecologică în Marea Neagră. Un vapor încărcat cu o substanță extrem de toxică a eșuat în apropiere de Vama Veche

Sursa foto: Captură video

Este pericol de catastrofă ecologică în Marea Neagră, după eșuarea unui vapor încărcat cu mii de tone de uree, un îngrășământ chimic extrem de toxic.

Mii de tone de uree riscă să ajungă în apa mării, la doar 60 de kilometri de Vama Veche. 

În Bulgaria a fost deja decretată stare de urgență. Substanţa, un îngrăşământ chimic toxic, riscă să ajungă în apă, deoarece autorităţile din statul vecin nu au intervenit la timp. Specialiştii avertizează că sunt în pericol toate speciile marine, mai ales delfinii, aflaţi oricum pe cale de dispariţie.

Este vorba despre 3.000 de tone de îngrășământ toxic, care poate afecta viețuitoarele marine. 

În România însă, specialiștii sunt de părere că nu este vorba despre un pericol iminent. 

Litoralul românesc este pentru moment ferit de orice posibilă deversare de uree. Harta curenţilor din Marea Neagră arată că aceştia se îndreaptă spre sud, respectiv spre porturile din Varna şi Burgas. Autorităţile din Bulgaria susţin că cel mai probabil de vineri vor începe operaţiunile de salvare a cargoului.

Potrivit presei din Bulgaria, autorităţile locale au întârziat misiunea de salvare aproape o săptămână.

Abia după opt zile au fost trimise nave în ajutor, dar acestea nu aveau echipamentele necesare şi astfel operaţiunea a fost sistată şi s-a ajuns la demiterea directorului Administraţiei Maritime din Bulgaria.

În imaginile surprinse la faţa locului se observă cum bulgării transportă ureea cu o macara, iar sute de kilograme ajung în mare.