MENIU

Pensiunea Ferma Dacilor nu avea nici autorizație de construcție! Controale masive după incendiul în care au ars 6 oameni

Pensiunea Ferma Dacilor nu avea nici autorizație de construcție! Controale masive după incendiul în care au ars 6 oameni

Pensiunea „Ferma Dacilor” din Tohani, Prahova, care a ars, marţi, funcţiona fără autorizaţie de construire, iar cei care o ridicaseră obţinuseră, la finalul anului 2020, un certificat de edificare. Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, anunţă că la nivelul judeţului vor începe controale cu privire la existenţa autorizaţiilor de construire, de funcţionare şi a avizelor de securitate la incendiu pentru unităţile de cazare.

„Eu am plecat acum de la Primărie, la ora actuală, din analiza făcută pe documentele pe care mi le-au prezentat până în acest moment, se pare că există doar un certificat de edificare a construcţiilor eliberat în baza unui raport de expertiză. Acest certificat este dat în anul 2020, spre sfârşitul anului”, a declarat, marţi seară, prefectul de Prahova.

Virgiliu Nanu, fost şef al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova, a explicat ce înseamnă acest document. „În lipsa autorizaţiei de construire, în baza unei modificări legislative, într-adevăr, se poate elibera un astfel de certificat prin care poţi autoriza acea construcţie. Acum se pun alte întrebări cu privire la existenţa pensiunii ca destinaţie. La momentul anului 2020 nu exista autorizaţia de construire”, a precizat prefectul Virgiliu Nanu.

„Mâine voi dispune controale la pensiuni în privinţa autorizaţiilor de construire, autorizaţiilor de funcţionare şi, bineînţeles, autorizaţiilor de securitate la incendiu. În funcţie de această analiză pe care o să am mâine dimineaţă, vom declanşa controale prin care o să verificăm toate pensiunile şi existenţa acestor autorizaţii”, a precizat prefectul de Prahova în presă.

A crescut numărul victimelor după incendiul de la Ferma Dacilor: Sunt 6 MORȚI confirmați și 2 dispăruți - Căutări dramatice în cenușă

A crescut numărul victimelor după stingerea incendiului de la Ferma Dacilor, din Prahova. 6 persoane au murit, printre care și 3 copii, iar doi oameni sunt dați dispăruți. Operațiunea de căutare și identificare a victimelor este în desfășurare. Potrivit unor surse, și celelalte două persoane dispărute ar fi decedat, însă procedura presupune confirmarea oficială după identificarea rămășițelor. Pompierii spun că persoanele carbonizate sunt aproape imposibil de identificat.

ISU Prahova a anunțat marți seara că vor continua căutările și pe timpul nopții. „Cazul este preluat de către un procuror criminalist, drept urmare cauza incendiului va fi stabilită în cadrul anchetei și nu o pot comunica, așa cum se întâmplă de obicei, la finalizarea unei intervenții”, potrivit ISU.

Cei 8 turiști erau cazați în mansardă, însă aceasta s-a prăbușit. Soacra patronului a făcut primele declarații și a povestit cum s-a întâmplat totul, dar și faptul că unul dintre nepoții ei nu a mai putut fi salvat. La fața locului se fac cercetări în dosarul penal care a fost deschis împreună cu specialiștii de la București. 

Incendiul devastator a izbucnit în jurul orei 6.00 dimineața, atunci când turiștii dormeau. Case întregi construite doar din lemn masiv au ars ca niște torțe vii. A fost activat planul Roșu de Intervenție pentru ore întregi, iar la fața locului au intervenit de urgență peste 60 de pompieri. Echipele speciale de salvatori au căutat în permanență victimele sub ruine. 

La Ferma Dacilor din satul Tohani de pe Drumul Vinului patronul a ținut o petrecere cu prietenii în seara de Crăciun. 26 de persoane se aflau în incintă, iar Cornel Dinicu se cunoștea cu toți turiștii cazați, iar în casele tradiționale se afla și familia acestuia. 

Construcția pensiunii a fost începută încă din 2013. În urmă cu patru ani, specialiștii Institutului pentru SItuații de Urgență au făcut verificări la complexul afaceristului, însă nu i-au emis autorizație pentru securitate la incendiu. 

În cauză a fost deschis un dosar penal, iar procurorii și anchetatorii, inclusiv specialiști din Capitală, au început verificările la locul tragediei. Victimele ajunse la spital vor fi audiate după ce își vor reveni din șoc. 

Incendiu uriaș la o pensiune din Tohani, Prahova - Cinci persoane au murit carbonizate - Trei sunt date dispărute - VIDEO

 

 

Mai multe articole despre:
ferma dacilor incendiu morti autorizatie