MENIU

Pensiile speciale din România, pe un butoi de pulbere: Ședință decisivă în coaliție - Care sunt noile calcule

Pensiile speciale din România, pe un butoi de pulbere: Ședință decisivă în coaliție - Care sunt noile calcule

Urmează o săptămână decisivă pentru pensiile speciale. În partidele de la putere, deși termenul limită e 31 martie, adică mai puțin de o săptămână, nu există o soluție în ce privește reforma pensiilor speciale. Iar în zilele următoare, oficiali de la Bruxelles vin în România pentru aplicarea PNRR.

Săptămână foarte importantă în traseul reformei pensiilor speciale din România. Trei miliarde de euro ar urma să primească țara noastră în situația în care se va găsi o rezolvare pentru creșterea vârstei de pensionare, dar și pentru scăderea raportului dintre valoarea pensiei și salariu. În caz contrar, PNRR-ul ar putea fi blocat. În plus, săptămâna viitoare, o delegație a Comisiei Europene va sosi în România unde se va întâlni cu oficialii Guvernului pentru etapa implementării planurilor naționale de redresare și reziliență.

Coaliția de guvernare caută soluții în continuare pentru reforma pensiilor speciale, așa cum au cerut experții europeni. În acest moment se lucreaza la amendamente, iar forma trebuie sa fie gata pana la sfârșitul acestei luni, până la 31 martie, potrivit Realitatea PLUS.

Are loc și o ședință a coaliției de guvernare, în care urmează să fie prezentate aceste amendamente.

În capitolul din PNRR privind reforma pensiilor speciale există două mari cerințe:

- să NU fie create noi categorii de pensii speciale

- să nu fie create inegalități față de cielalți pensionari de rând

 - veniturile considerate speciale trebuie să fie calculate pe bază de contributivitate.

În același timp au loc discuții și în legătură cu pensiile militarilor. În timp ce Comoisia Europeană susține că acestea trebuie trecute în sistemul contributiv, politicienii din România insistă căacestea nu sunt pensii speciale

Ministrul fondurilor europene - Marcel Boloș a dat asigurări că nu se va renunța la acest jalon și nu vor fi pierduți banii europeni și că aceste pensii speciale vor fi trecute pe baza contributivității, potrivit Realitatea PLUS.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat, în exclusivitate la Realitatea PLUS cum trebuie să treacă pensiile speciale pe contributivitate, la fel ca la toți românii de rând, altfel riscăm să pierdem bani din PNRR. Ministrul dă însă asigurări că nu se va renunța la jalon, deși s-a vorbit și despre această variantă, precizând că „reforma pensiilor speciale în jurul acestor criterii trebuie gândită prin proiectul de lege pe care îl avem în Parlament”.