MENIU

Pensia de serviciu, eliminată în cazul corupților

Fără pensie de serviciu pentru corupți

Bugetarii care au comis fapte de corupție, cum ar fi luarea și darea de mită sau traficul de influență, ar putea fi privați de pensia de serviciu. În această categorie se încadrează polițiștii, militarii sau magistrații, potrivit Realitatea Plus.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților, în unanimitate.

Liberalii Florin Roman și Florin Nicoară, inițiatorii legii, susțin că prin acest proiect se vor înlătura discriminările la nivel de pensii speciale. Până acum, doar pentru anumite categorii profesionale exista interdicția acordării pensiei de serviciu, în cazul condamnării. De multe ori, spun ei, pentru judecători, procurori sau magistrați s-a dispus amânarea pedepsei, din diferite motive.

”Practic, această prevedere prin care sunt condamnați definitiv pentru fapte de corupție apărea doar în cazul parlamentarilor și polițiștilor. Această extindere merge către toți deținătorii de pensii de serviciu, iar dacă ești condamnat nu stai la pușcărie și primești în continuare banii”, a explicat Florin Roman, la Realitatea Plus.

Atât Opoziția, cât și Guvernul sunt de acord că pensiile speciale trebuie eliminate în totalitate. 

Proiectul de lege urmează să fie votat și în Senat. 

Inițiatorii proiectului au dat ca exemplu cazul fostului judecător Mircea Moldovan care, aflat în închisoare pentru luare de mită, a cerut Tribunalului să primească în continuare pensia de serviciu. Cererea, în care a solicitat să îi fie luată în calcul vechimea în muncă în magistratură, i-a fost acceptată, astfel că fostul judecător primește 14.000 de lei. 

Mai multe articole despre:
pensie de serviciu corupti