MENIU

Pedepse inedite pentru studenții care plagiază: viteză redusă la internet, lipsa accesului la creditele ipotecare și la transport

Pedepse inedite pentru studenții chinezi care plagiază

Autoritățile din China iau în calcul adoptarea unor măsuri bizare pentru combaterea plagiatului. Studenții care copiază ar putea să nu mai beneficieze de credite ipotecare și de o viteză mare a internetului, iar accesul lor la transportul în comun ar putea fi refuzat, relatează Business Insider. Măsura face parte din controversata schemă de credite sociale, care evaluează oamenii pe baza comportamentului lor.

”Vom face orice acte frauduloase privind licențele parte a creditului unei persoane care este inclus în platforma națională de informații”, au anunțat miniștrii Educației și al Finanțelor.

Autoritățile de la Beijing vor să finalizeze sistemul de credite sociale până la finalul anului. Schema a fost testată la nivel regional în 2009, cinci ani mai târziu fiind lansat un program pilot la nivel național. Potrivit proiectului, autoritățile locale pot introduce propriile scheme, astfel că, în funcție de regiune, comportamentele care vor fi penalizate vor fi diferite. Orașul Guangzhou a început să penalizeze persoanele care copiază la examene încă din august 2019.

Alte motive care pot duce la scăderea ratingului oamenilor în schemele locale pot fi comportamentul financiar fraudulos, ascultarea muzicii la volum ridicat, consumul produselor alimentare în mijloacele de transport în comun, încălcarea regulilor rutiere, neonorarea rezervărilor la hoteluri sau restaurante, nesortarea gunoiului sau trișatul în jocuri video. Cetățenii își pot însă îmbunătăți ratingul dacă donează sânge, participă la acțiuni de voluntariat, donează bani pentru cauze caritabile sau laudă guvernul pe platformele social media.

Programul național, în care autoritățile vor să includă plagiatul, este însă mai limitat, incluzând în principal neplata ratelor, hotărâri judecătorești și comportament antisocial în mijloacele de transport în comun.

Anul trecut, persoanelor clasificate ca fiind ”de neîncredre” sau care se află pe lista neagră a schemei le-au fost refuzate peste 26,82 de milioane de bilete de avion și 5,96 de bilete de tren, notează hotnews.

 

Mai multe articole despre:
china plagiat schemă de credite sociale