MENIU

Pe o insulă pe care sunt 10 bărbaţi şi o singură femeie se naşte un copil. CINE ESTE TATĂL, legal

Institutul Naţional de Medicină legală "Mina Minovici" sfătuieşte bărbaţii care au probleme cu paternitatea copilului să facă câteva teste, precizând că paternitatea se exclude şi nu se confirmă. 

INML "Mina Minovici" vine în ajutorul celor care au probleme cu paternitatea copilului. Specialiştii de la institut îi sfătuiesc pe cei care se confruntă cu această situaţie să-şi ia un avocat bun.

"Paternitatea se exclude şi nu se confirmă. Dacă pe o insulă pe care sunt 10 bărbaţi şi o singură femeie se naşte un copil după minim 9 luni de şedere (300 zile), este evident că unul dintre ei este tatăl copilului. Dacă se pune problema care anume dintre ei este tatăl biologic atunci se pot face teste de filiaţie. Astfel dacă la 9 dintre ei se exclude paternitatea şi la unul nu, juridic acesta va fi declarat tatăl copilului chiar dacă paternitatea în acest cazul nu s-a confirmat", se arată într-un comunicat. 

Potrivit INML, în unităţile medico-legale abilitate se pot face teste serologice (grupe de sânge, sistem HLA) precum şi genetice (profil ADN -amprenta genetică-).

"Avocatul tău îţi va spune tot ce trebuie să ştii. Sunt mama legală şi biologică şi copilul meu este născut în afară căsătoriei: doresc probarea paternităţii. Prin lege ai timp un an de la naşterea copilului că să iei o hotărâre după care se consideră că neintroducând o acţiune de susţinere a paternităţii ai renunţat la paternitatea pentru copilul tău întrucât nu doreşti că el să poarte numele tatălului lui biologic şi nu doreşti că el să aibă de-a face cu banii acestuia, tu având suficient pentru a te putea îngriji de soarta lui; drepturile tale procedurale se încheie. Nu poţi verifica paternitatea copilului dacă este foarte mic; de obicei se face după 6 luni de la naşterea sa , existând unele impedimente de ordin medical", se arată în document.

Dacă dimpotrivă, sunteţi tatăl legal şi copilul este născut în cadrul căsătoriei cu mama lui biologică şi doreşti tăgadă paternităţii, gândeşte-te că ar putea fi chiar copilul tău şi deciziile eronate sau greşite în acest domeniu pot fi ireparabile.

"Prin lege ai timp 6 luni din momentul în care afli ca să iei o hotărâre după care se consideră că neintroducând o acţiune de contestare (tăgadă) a paternităţii ai acceptat situaţia aflată (oricare ar fi ea) şi ai decis că e mai bine să renunţi la o potenţială acţiune; drepturile tale procedurale se încheie", se mai arată în documentul INML. 

Mai multe articole despre:
ADN paternitate INML paternitate INML mina minovici