MENIU

Patriarhul Constantinopolului. cel care va inagura Catedrala Neamului, interzis în Rusia

Cutremur în lumea ortodoxiei. Sinodul Bisericii Ruse a întrerupt legăturile cu Patriarhia de Constantantinopol. Patriahul Bartolomeu I, cel care va oficia, împreună cu Patriarhul Daniel, slujba de sfințire a Catedralei Neamului, a devenit un soi de persona non-grata, numele lui nu mai poate fi rostit la slujbele din Rusia.

Decizia vine ca urmare a faptului că Patriarhia de Constantinopol dorește recunoașterea Bisericii ortodoxe ucraineene ca fiind independentă de Moscova, ceea ce a deranjat conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit Agerpres.

Sancțiunile impuse de Sinod prevăd că se suspendă menționarea numelui Patriarhului Constantinopolului Bartolomeu în timpul slujbelor, se suspendă slujbele comune cu ierarhi de Constantinopol, se suspendă participarea Bisericii Ruse la orice acțiuni prezidate sau co-prezidate de reprezentanți ai Patriarhiei de Constantinopol.

În plus, Sinodul de la Moscova a declarat anticanonice acțiunile Patriarhiei de Constantinopol din Ucraina.

Măsurile de o duritate fără precedent vin în condițiile în care Patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I, nici măcar nu a anunţat oficial decizia sa de a recunoaşte o Biserică autocefală în Ucraina. Mai mult, patriarhul Kiril, considerat un apropiat la președintelui Vladimit Putin, a amenințat cu schizma, dacă vor continua activităţile considerate "anticanonice".

Pe 25 noiembrie, patriahul Bartolomeu I, alături de patriarhul Daniel și alți ierarhi români, ar urma să participe la Sfințirea Catedralei Neamului, închinată Sfântului Andrei şi eroilor români din toate timpurile.

Situația tensionată dintre Moscova și Constantinopol poate avea efecte și la București. În 2017, la o întâlnire considerată istorică, Patriarhul Rusiei i-a cerut lui Daniel să-l sprijine în ceea ce private situația din Ucraina, unde există două biserici ortodoxe, Patriarhia Kievului și Biserica Ortodoxă Autocefală, considerate necanonice de către Moscova, potrivit europalibera.org.

Mai multe articole despre:
null