MENIU

Pârvan (AOAR): Temerea că reducerea TVA s-ar duce în profitul întreprinderilor e nejustificată

<p>P&acirc;rvan (AOAR): Temerea că reducerea TVA s-ar duce &icirc;n profitul &icirc;ntreprinderilor e nejustificată</p>

Secretarul general în cadrul Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, a declarat, marți, că primul efect al reducerii TVA la 9% pentru produsele agroalimentare, de la 1 iunie, va fi o creștere a consumului populației, adăugând faptul că temerea și criticile, potrivit cărora cum toată această reducere s-ar duce în profitul întreprinderilor sunt nejustificate, potrivit Agerpres.

"Există anumite elemente care ar trebui discutate referitor la modul în care a fost construit bugetul. Una peste alta, salariile au crescut, deci firmele au transferat o parte din această facilitate în salarii și s-a mărit puterea de cumpărare. Primul efect notabil pe care îl așteptăm este ca, prin creșterea puterii de cumpărare al reducerii TVA la produsele de bază de la 24 la 9%, fie să ducă la o creștere a consumului populației și prin aceasta, pe de o parte, firmele care sunt în domeniu să aibă motive să investească și să aibă o producție suficientă calitativă și cantitativă, iar pe de altă parte temerea și criticile cum că toată această reducere s-ar duce în profitul întreprinderilor e nejustificată", a afirmat Cristian Pârvan.

Pe de altă parte, reprezentantul AOAR a subliniat că pe o piață super-concurențială, cum este cea din România, nivelul prețurilor va scădea diferențiat, în funcție de tipul produselor alimentare.

"Piața agroalimentară e super-concurențială, iar asta va face să nu se poată menține prețurile la nivelul actual și scăderea la 9% se va vedea diferențiat în funcție de tipul de produse în preț. O asemenea măsură pe segmentul de lapte și produse lactate era justificată pentru faptul că de la 1 aprilie 2015 s-a înlăturat sistemul cotelor de lapte la nivel european. Produsele din lapte vor suferi o competiție acerbă la nivelul pieței românești sau al producătorilor români la concurență cu producătorii din Ungaria, Polonia și alte țări. ANAF-ul n-a mai comunicat din luna noiembrie 2014 cum stă cu rambursările de TVA și suntem în aprilie 2015. E posibil ca aceste plusuri raportate triumfalist de ANAF să fie de fapt generate de nerambursarea de TVA către firme, așa cum este regula, în maxim 45 de zile", a explicat Cristian Pârvan.

Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică, începând de la 1 iunie, anul acesta.

"În urma discuțiilor pe care le-am avut și cu Ministerul de Finanțe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Națională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, și astăzi vom aproba ordonanța de urgență prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Și toate băuturile nealcoolice", a spus Victor Ponta, la începutul ședinței de Guvern.

Mai multe pe Agerpres.