MENIU

Participarea Ucrainei la summit-ul G20, CONDIȚIONATĂ. Anunțul președintelui Zelenski

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Ucraina nu a oferit un răspuns clar la invitația de a participa la summitul G20, care va avea loc în această toamnă, respectiv în luna noiembrie, în Indonezia. Țara condusă de Volodimir Zelenski leagă participarea la acest eveniment extrem de important de situaţia militară la momentul respectiv, dar şi de eventuala prezenţă a Rusiei.

"Participarea noastră depinde de Federaţia Rusă, dacă va fi acolo", a declarat preşedintele ucrainean agenţiei Interfax Ucraina, preluată de dpa și citată de Agerpres.

"I-am spus preşedintelui Indoneziei că suntem recunoscători pentru invitaţie, dar avem o problemă de securitate", a mai spus Zelenski, adăugând că se îndoieşte de participarea multor ţări la summit, în caz că Rusia intenţionează să fie prezentă.

Președintele Ucrainei a precizat, de asemenea, că dacă forţele ruse vor continua să comită atrocități împotriva civililor, așa cum au fost execuţiile de la Bucea, de lângă Kiev, Rusia va trebui să se confrunte cu o "izolare completă".

Reamintim că preşedintele indonezian Joko Widodo, care va fi gazda summitului G20, l-a invitat pe Zelenski cu ocazia vizitei la Kiev de săptămâna trecută, într-o încercare de mediere cu Moscova. Din informațiile date publicității până în prezent, una din priorităţile summitului urmează să fie legată de problema securităţii alimentare mondiale.

Totodată, preşedintele indonezian Joko Widodo a anunţat, la finalul săptămânii trecute, că i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin un mesaj din partea liderului ucrainean Volodimir Zelenski. Conţinutul mesajului a rămas, însă, un mister, și asta deoarece oficialul de la Jakarta nu nu l-a făcut public. În schimb, Widodo a spus că, în conversația avută cu liderul de la Kremlin, și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la începerea „comunicării” între cei doi președinți, relatează NEXTA, pe Twitter.