MENIU

Parlamentul, AGENȚIE de turism pentru politicieni: 1 milion de euro - vizitele exotice din 2022. Cine s-a plimbat pe banii statului

Parlamentul, AGENȚIE de turism pentru politicieni: 1 milion de euro vizitele exotice din 2022. Cine s-a plimbat pe banii statului

Parlamentul a devenit agenție de turism pentru politicieni. În 12 luni instituția a cheltuit aproape 4 milioane de lei doar pe deplasările în străinătate ale deputaților și senatorilor. 

Peste 2,3 milioane de lei a cheltuit Camera Deputaților pe deplasări externe, în perioada iunie 2021-mai 2022.

Nici senatorii nu au făcut economie. În perioada aprilie 2021-martie 2022, instituția a cheltuit pe vizitele în străinătate nu mai puțin de 1,7 milioane de lei.

Parlamentarii au participat la forumuri și evenimente organizate de NATO, Uniunea Europeană și instituții ale statelor cu care țara noastră are parteneriat. Multe vizite sunt trecute, însă, drept „deplasări în circumscripții electorale”, neavând o justificare întemeiată.

Printre cele mai costisitoare vizite sunt de departe cele în Statele Unite. În martie anul acesta Florin Cîțu și delegația lui au cheltuit peste 180 de mii de lei, adică aproape 40 de mii de euro.

 Iar fostul președinte al Senatului a cerut să i se deconteze inclusiv cafeaua și fursecurile consumate la un interviu cu un jurnalist american.

Și delegația condusă de social-democrata Ana Cătăuță, o apropiată a lui Mircea Geoană, a cheltuit în Statele Unite nu mai puțin de 30 de mii de euro.

Zeci de vizite externe pe banii românilor a avut și Andi Grosaru, deputat care aparține minorităților. El a reprezentat țara în destinații exotice, precum Panama sau Guatemala.

Pentru 4 zile la Strassbourg, la Consiliul Europei, o altă delegație a cheltuit peste 60 de mii de lei.

Deși sunt obligați să informeze Parlamentul cu privire la deplasări, mulți politicieni se mulțumesc doar cu deconturile. Pe lângă salariul deloc mic și diurna pentru vizitele în străinătate, parlamentarii primesc bani și pentru chirie, transport sau telefon.