MENIU

Parlamentarii vor școli în limba română, pe lângă ambasadele şi consulatele din străinătate

Mai mulți parlamentari au depus un proiect, la Camera Deputaților, prin care propun înființarea de școli cu predare în limba română, pe lângă ambasadele şi consulatele din străinătate. Unităţile ar urma să fie înfiinţate de Ministerul Educaţiei, în colaborare cu ministerul de Externe şi coordonate de un Institut pentru Învăţământul românesc în străinătate. Senatul este for decizional.

Mai exact, 28 de deputaţi şi senatori şi-au pus semnătura pe proiectul iniţiat de liberalii Aurelian Mihai şi Ovidiu Dumitru. Aleşii arată, în expunerea de motive, că optzeci de mii de copii au părinţii plecaţi la muncă, peste hotare şi propune ca statul român să sprijine reîntregirea familiilor stabilite în străinătate, prin facilitarea accesului la educaţie.

Proiectul prevede că Executivul sprijină învăţământul în limba maternă, în ţările în care trăiesc români.

"Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în colaborare cu Ministerul Afecerilor Externe, prin Institutul pentru învăţământul românesc în străinătate, poate stabili organizarea de unităţi de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba română pe lângă oficiile diplomatice şi instituţiile culturale ale României în străinătate."

Deputaţii arată că la şcolile astfel înfiinţate se pot înscrie toţi cei care fac dovada şederii în străinătate.

România nu ar fi primul stat care adoptă o astfel de strategie, pentru cetăţenii săi din diaspora. La fel face şi Franţa, de exemplu. În Bucureşti există un liceu francez, care funcţionează sub tutela Ministerului de Externe de la Paris, pe un teren pus la dispoziţie de statul român.