MENIU

Parlamentarii sunt DECIȘI să muncească în plus în această vară. Ce vor să facă în sesiunea extraordinară

Parlamentul României

Camera Deputaţilor va lucra în sesiune extraordinară în perioada 1 – 15 iulie. Decizia a fost luată luni în şedinţa Biroului permanent al Camerei.

 

Ce proiecte au parlamentarii pe masă în această sesiune extraordinară:

- Propunere legislativă privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției României;

- Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor;

- Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012;

- Proiect de lege pentru recunoașterea meritelor personalului din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, participant la misiuni și acțiuni militare sau la alte operații pe teritoriul său în afara teritoriului României, precum și acordarea unor drepturi acestora și urmașilor celor decedat;

- Proiect de lege pentru respingerea OUG nr.70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal;

- Continuarea dezbaterilor asupra moțiunii simple intitulate „Guvernul PNL după Grindă se cunoaște!”, inițiată de 77 de deputați.

Proiectul privind iniţiativa cetățenească de modificare a Constituției, susținută de USR, „Fără penali în funcţii publice”, este blocat de un an la Parlament, după ce a primit undă verde din partea Curții Constituționale în aprilie 2019.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, care să conțină: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Potrivit Constituției, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă nu se ajunge la un acord prin procedura de mediere, atunci Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, urmează să decidă cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Dacă trece de Parlament se organizează consultarea populară asupra propunerii de revizuire a Constituției.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.