MENIU

Părintele Calistrat, sfaturi pentru soţi: "Să nu vă închipuiţi că Adam şi Eva se sărutau în Rai"

Într-o predică susţinută la sfârşitul unei slujbe, părintele Calistrat le-a explicat enoriaşilor cum trebuie să se comporte în familie atunci când este post.

Preotul le-a vorbit credincioşilor adunaţi în biserică despre căderea lui Adam în păcat şi despre "familia primordială".

"Adam era un om singur pe Pământ. I-a creat Dumnezeu Rai, i-a pus pomi, i-a spus să mănânce de peste tot, i-a pus o singură restricţie - pomul binelui şi răului. (...). Cu timpul, Dumnezeu văzând că Adam este singur i-a făcut şi o consoartă, dar nu i-a făcut o consoartă trupească; să nu vă închipuiţi că în Rai Adam şi Eva se sărutau. Nu era vorba de aşa ceva! Erau ca îngerii. Aici este vorba de familia primordială perfectă sau prima formă de familie din care va dăinui neamul omenesc, dar după cădere. Pentru că înainte de cădere, înmulţirea oamenilor ar fi trebuit să fie pe principiul spiritual, nu biologic", a explicat părintele Calistrat.

Apoi, el a explicat că în perioada postului relaţia dintre soţ şi soţie trebuie să fie una plină de înţelegere şi toleranţă. Ba mai mult, el le-a sfătuit pe femei să fie "mai blajine, mai blânde" şi să nu-şi "cicălească" bărbaţii.

"Faceţi soţilor mâncare de post, nu staţi cu gura pe ei, nu-i cicăliţi, nu urlaţi, nu tipaţi pentru că în post este mai mare ispita şi încercarea. Fiţi mai blajine, fiţi mai blânde, fiţi mai înţelegatoare, şi chiar eliminaţi acea frază pur ortodoxă: "De Dumnezeu nu mă las, dar de tine mă las!" Dacă te laşi de bărbat şi crezi că eşti cu Dumnezeu, şi de Dumnezeu te-ai lasat. Fiindcă tu calci una dintre tainele cununiei, una dintre cele 7 despre care Scriptura spune aşa: Ce a unit Dumnezeu, omul să nu despartă! Deci tu nu poţi să fii ortodoxă dând cu piciorul la bărbatul tau sau invers. Familia a postit în rai împreună, şi când a căzut, a căzut împreună! Apostolul Pavel ne-a dat o şansă: Femeia credincioasă, sfinţeşte pe bărbatul păcătos şi bărbatul credincios, sfinţeşte femeia păcătoasă! Trebuie să fiţi puţin înţelepte şi îngăduitoare, atunci când bărbatul zice: - Nu-i mâncarea prea bună, ce tot mă ţii pe cartofi? - Dar de ce puiu', ce nu-ţi place? Hai gustă să vezi şi dacă mai vrei ceva eu îţi mai fac! Daca îl iei cu bunătate, îl aduci şi pe el la împărtăşit!", a spus preotul.