MENIU

Paradisul fiscal din UE al oligarhilor ruşi, luat cu asalt de americani

Cipru, "paradisul fiscal iubit al oligarhilor ruşi" este luat în vizor de SUA într-o încercare de a ţine sub control puterea Moscovei în Europa.

Mica insulă din Marea Mediterană, care a funcţionat decenii întregi drept "maşina de spălat" banii murdari ai Rusiei în UE, a intrat în vizorul ofensivei americane cu ocazia lărgirii listei de sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Rador.

După cum susţine Wall Street Journal, pentru Cipru noua listă de sancţiuni americane împotriva Moscovei reprezintă începutul sfârşitului unui model de afaceri care s-a înrădăcinat profund în cultura economică şi politică a insulei.

Banii ruseşti care intră în Uniunea Europeană prin intermediul Ciprului sunt atât de mulţi, încât Ciprul apare în statisticile internaţionale drept cel mai mare destinatar al investiţiilor străine directe din Rusia.

Lupta pentru schimbarea acestui model economic reprezintă un test pentru puterea americană la extremităţile neîmblânzite ale sistemului financiar european, unde bogăţia rusească se ciocneşte de organismele de reglementare ale Washingtonului într-un domeniu în care Banca Centrală Europeană are o putere limitată: spălarea de bani.

Mobilizarea americană produce însă iritare atât în lumea politică din Cipru, cât în rândul cetăţenilor simpli, remarcă Wall Street Journal. În Cipru, Moscova este percepută drept o mare putere ale cărei intenţii sunt să apere insula de Turcia. Bancherii consideră chiar că verificările amănunţite ale SUA sunt nedrepte.

"Ciprul devine ţintă puţin mai mult pentru că este o ţară mică", susţine directorul Direcţiei pentru Conformare a Bank of Cyprus. "De ce nu se întâmplă acelaşi lucru la Londra sau în Germania?", adaugă el.

În 2013, sistemul bancar al Ciprului a căzut victima crizei economice, iar guvernul s-a adresat UE şi FMI-ului pentru ajutor. Aceste instituţii au obligat un număr mare de deponenţi, inclusiv mulţi ruşi bogaţi, să accepte pierderea unei părţi importante din bani prin transformarea în acţiuni la bănci aproape fără valoare, aşa-numitul bail-in.

În schimbul ajutorului de salvare, Ciprul a a fost de acord să-şi reducă dependenţa de banking-ul offshore, în speţă de ruşi. Măsura însă nu a funcţionat în mare parte pentru că, de fapt, băncile cipriote au ieşit din criză datorită unor puternici acţionari ruşi. "Bail-in-ul a fost o prostie. Au vrut să scape de banii ruseşti, dar au dat băncile ruşilor", subliniază un oficial bancar.

Mai multe articole despre:
Cipru Bank of Cyprus