MENIU

Papa Francisc nu renunță la vizita din Irak în ciuda situației tensionate din această țară. Ce spune Suveranul Pontif

Papa Francisc/foto: Profi Media

Papa Francisc a declarat că îşi menţine vizita în Irak, în perioada 5-8 martie, în pofida tirurilor de rachete care au lovit miercuri o bază americană din vestul ţării, provocând moartea unei persoane.

"Voi merge în Irak în pelerinaj", a declarat papa după tradiţionala sa audienţă de miercuri, subliniind că doreşte "să întâlnească un popor care a suferit atât de mult, să întâlnească această Biserică martirizată".

Conform Agerpres, Papa Francisc intenţionează astfel să onoreze promisiunea făcută de fostul suveran pontif, Ioan Paul al II-lea, care a renunţat în 1999 să meargă în Irak, după negocieri eşuate cu fostul preşedinte Saddam Hussein.

Papa Francisc: "Vă rog să însoţiţi cu rugăciune această călătorie (...). Poporul irakian ne aşteaptă, l-a aşteptat pe papa Ioan Paul al II-lea, căruia i s-a interzis să meargă acolo. Nu poţi dezamăgi un popor a doua oară".

Cel puţin zece rachete au lovit miercuri baza aeriană Ain al-Asad, din vestul Irakului, ce găzduieşte forţe ale SUA, ale coaliţiei şi irakiene, provocând moartea unui antreprenor civil.

Potrivit agendei vizitei oficiale, Papa Francisc se va întâlni cu marele ayatollah Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă a unei părţi a lumii şiite. Întrevederea va avea loc la Najaf, la sud de capitala Bagdad. În timpul vizitei sale de trei zile, papa argentinian, în vârstă de 84 de ani, va vizita și o minoritate creştină diversă, însă în scădere, în mijlocul unei populaţii de 40 de milioane de irakieni, zguduită de 40 de ani de război şi criză economică.

Mai multe articole despre:
Francisc Irak