MENIU

Papa Francisc a cerut ca Geneva II să marcheze începutul procesului de reconciliere în Siria

Papa Francisc a cerut ca Geneva II să marcheze începutul procesului de reconciliere în Siria

Papa Francisc a cerut luni, prin urările sale transmise corpului diplomatic, ca Geneva II, conferinţa de pace organizată în Elveţia, să poată marca începutul procesului de reconciliere în Siria şi a îndemnat la respectarea dreptului umanitar, relatează AFP.

"Sper că această conferinţă Geneva II, programată pentru 22 ianuarie, va marca începutul drumului dorit al păcii", a spus Papa, cerând de asemenea "respect deplin pentru dreptul umanitar".

"Nu putem accepta să fie afectată populaţia inocentă, mai ales copiii", a adăugat Papa argentinian, care a mai cerut ca "asistenţa umanitară să fie garantată în orice mod posibil".

La iniţiativa lui Francisc, Vaticanul a organizat luni o conferinţă a experţilor, în vederea găsirii unor soluţii paşnice pentru situaţia din Siria. Aceasta este prima dată când Papa argentinian transmite urări membrilor corpului diplomatic, în Sala Clementina de la Vatican.

Conferinţa de pace Geneva II urmează să se deschidă pe 22 ianuarie, la Montreux, în Elveţia, sub preşedinţia secretarului general al ONU Ban Ki-moon, cu reprezentanţii a aproximativ 20 de ţări, şi să continue, începând din 24 ianuarie, între delegaţiile siriene, sub egida mediatorului internaţional Lakhdar Brahimi.