MENIU

Panică peste Ocean! Primul caz de variola maimuței, depistat în SUA, la un bărbat - Cum s-a infectat

Primul caz de variola maimuței la oameni, depistat în America - Cum s-a infectat

Statele Unite au anunțat un prim caz de variola maimuței, virusul care a fost depistat în mai multe țări europene în ultima lună.

Autorităţile din SUA au anunţat miercuri detectarea primului caz de variola maimuţei la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării), relatează EFE.

Este vorba de primul caz de variola maimuţei detectat în SUA în 2022. Statele Texas şi Maryland au raportat fiecare câte un caz în 2021, la pacienţi ce călătoriseră recent în Nigeria. Și în 2003 au fost raportate cazuri - 47, în șase state - Illinois, Indiana, Kansas, Missouri, Ohio și Wisconsin. Toate persoanele infectate atunci s-au îmbolnăvit după ce au avut contact cu micile rozătoare de companie - câini de preerie. Acestea au fost infectate de la mamifere mici importate din Ghana. A fost prima dată când variola maimuței umane a fost raportată în afara Africii, potrivit CDC.

Cazul identificat acum, în statul Massachusetts, este la un adult care a călătorit recent în Canada. Departamentul de sănătate din Massachusetts a făcut testele marţi pentru a detecta boala, iar experţii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au confirmat miercuri că este vorba de variola maimuţei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de variola maimuţei depistate în această ţară de la începutul lunii mai, în special în comunitatea de homosexuali, relatează agerpres.ro.

Autoritățile sanitare europene monitorizează orice focar de boală, deoarece Marea Britanie a raportat primul său caz de variolă a maimuței pe 7 mai și de atunci a identificat încă șase în țară.

După Marea Britanie, Spania şi Portugalia au anunţat la rândul lor, miercuri, că au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuţei, o boală rară în Europa.

Endemică în Africa de Vest, această boală virală ("monkeypox") a fost acum detectată şi în Portugalia la "peste 20 de cazuri suspecte (...) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate", a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă, potrivit EFE.

Până miercuri, cei cinci pacienți portughezi confirmați, din 20 de cazuri suspectate, erau toți bine. Este vorba de cinci bărbați din regiunea Lisabona și în Valea Tajo. Iar Spania a emis o alertă după cele opt cazuri suspecte în curs de testare. Cifra a crescut miercuri la 23 de cazuri suspecte. Autoritățile sanitare din regiunea Madrid au anunțat că toate cazurile rămân deocamdată neconfirmate.

SIMPTOMELE VARIOLEI MAIMUȚEI - Monkeypox

Simptomele variolei maimuţei sunt similare variolei deja eradicate, deşi mai uşoare - febră, durere de cap, dureri musculare, de spate, frisoane şi epuizare - cu o inflamare frecventă a ganglionilor şi o erupţie cutanată care începe pe faţă şi se întinde şi spre alte părţi ale corpului, în principal mâinile şi picioarele.

Variola maimuței este o infecție virală rară, similară cu variola umană, deși mai ușoară. Variola maimuță a fost descoperită pentru prima dată în 1958, când două focare de boală asemănătoare variolei au apărut în colonii de maimuțe ținute pentru cercetare, de unde și numele de „variola maimuțelor”, potrivit Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. Primul caz uman de variolă a maimuței a fost înregistrat în 1970 în Republica Democratică Congo, în perioada de eradicare a variolei de tip obișnuit la oameni. De atunci, variola maimuțelor a fost raportată la oameni în alte țări din Africa Centrală și de Vest. Numărul cazurilor în Africa de Vest a crescut în ultimul deceniu.

Nu este deosebit de infecțioasă între oameni, au spus autoritățile sanitare spaniole, iar majoritatea persoanelor infectate se recuperează în câteva săptămâni, deși au fost raportate și cazuri grave.

Potrivit CDC, poate dura până la 21 de zile pentru ca simptomele să apară după infecție. Astfel că recomandarea este ca persoanele de contact să își monitorizeze starea de sănătate timp de cel puțin 21 de zile.