MENIU

Palatul Elisabeta. Ce se întâmplă cu clădirea în care Regele Mihai a semnat abdicarea

Palatul Elisabeta

Palatul Elisabeta, dat în folosință în 1936, va deveni sediul unei autorităţi administrative autonome, care va purta numele Regelui Mihai, după cum Realitatea TV a anunțat în urmă cu două săptămâni.

Iniţiativa legislativă a aparținut PSD și ALDE, cei care au depus proiectul potrivit căruia Palatul Elisabeta va deveni sediul unei Autorități administrative autonome.

Diferența față de ce a fost până acum constă în faptul că, din momentul oficializării, Palatul Elisabeta va fi sub control parlamentar, adică vor trebui prezentate în Plenul Parlamentului raportul anual şi contul de execuţie bugetară.

Conform Realitatea TV, Palatul Elisabeta urmează să fie concesionat gratuit noii instituții pe 49 de ani. Deocamdată, situația clădirii de 3000 de metri pătrați și a terenului de un hectar a fost lăsată în aer.

Palatul Elisabeta a fost construit în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, soră a Regelui Carol al II-lea al României.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 August 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta.

Regele Mihai a fost forțat să semneze actul de abdicare, pe 30 decembrie 1947, chiar în Palatul Elisabeta.

Mai multe articole despre:
regele Mihai Palatul Elisabeta palat elisabeta