MENIU

Palatul Cotroceni: Iohannis a avut întrevederi cu 9 ambasadori străini, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

Klaus Iohannis, președintele României

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, nouă ambasadori străini, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, informează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis i-a primit miercuri, 7 septembrie 2022, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Han Chunlin, ambasadorul Regatului Thailandei în România, Dao Vibulpanich, ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România, Do Duc Thanh, ambasadorul Republicii Irak în România, Bakir Ahmed Aziz Aziz, ambasadorul Statului Israel în România, Reuven Azar, ambasadorul Republicii Peru în România, Gustavo Antonio Otero Zapata, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România, Sultan Mohamed Majed Al Ali, și pe ambasadorul Regatului Danemarca în România, Uffe A. Balslev, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

Președintele le-a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităților române în acest sens.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Populare Chineze, Han Chunlin, Klaus Iohannis a evocat celebrarea a 73 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între cele două țări. Șeful statului a transmis un mesaj de încurajare a cooperării pragmatice dintre cele două state, axate pe respectul reciproc și înțelegerea intereselor fiecărei părți. De asemenea, a fost menționat obiectivul comun privind dinamizarea schimburilor economice între cele două țări. Totodată, Iohannis a exprimat sprijin pentru dezvoltarea relațiilor UE - China, în cadrul agreat la nivel european și bazat pe un set de principii și valori comune pentru Uniune.

La rândul său, ambasadorul Han Chunlin a exprimat obiectivul său ca, pe durata îndeplinirii mandatului său la București, să susțină consolidarea relațiilor bilaterale româno-chineze plecând de la premisele favorabile tradiționale.

Cu prilejul discuțiilor cu ambasadorul Regatului Thailandei, Dao Vibulpanich, Iohannis a susținut importanța consolidării dialogului politico-diplomatic, în perspectiva momentului aniversar din 2023, care va marca 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale.

Președintele a pledat, astfel, în favoarea extinderii cooperării economice bilaterale și creșterii volumului schimburilor comerciale, reliefând în acest sens importanța dinamizării prezenței românești pe piața thailandeză și a încurajării investițiilor thailandeze în țara noastră. Totodată, Președintele România a susținut intensificarea colaborării în domeniul educației, IT, securitate cibernetică, și alte domenii de interes comun.

Ambasadorul Regatului Thailandei a subliniat interesul pentru promovarea cooperării cu România pe toate dimensiunile relației bilaterale. Ambasadorul Dao Vibulpanich a mulțumit pentru sprijinul important pe care țara noastră l-a acordat în procesul de evacuare a cetățenilor thailandezi din Ucraina.

În cursul întrevederii cu ambasadorul Ucrainei, Ihor Prokopchuk, Președintele Klaus Iohannis a reiterat mesajul de sprijin ferm al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei.

Iohannis a evocat întrevederea avută la 16 iunie 2022, la Kiev, cu Președintele Volodâmâr Zelenski și impresia puternică în urma vizitei la Irpin. De asemenea, a menționat sprijinul consistent pe care România l-a acordat și va continua să îl acorde statului vecin, inclusiv în ceea ce privește refugiații ucraineni, arătând că peste 2 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în țara noastră.

Președintele a menționat și sprijinul acordat de România în plan european, inclusiv în contextul acordării Ucrainei a statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană și deschiderea de a continua acest sprijin prin expertiză și proiecte concrete. A evocat și deschiderea țării noastre de a participa în procesul de reconstrucție.

Ambasadorul Ihor Prokopchuk a transmis recunoștința autorităților de la Kiev pentru sprijinul susținut și constant al României, precum și pentru solidaritatea față de poporul ucrainean. De asemenea, a fost apreciată poziția de sprijin a României pentru parcursul european al Ucrainei.

La discuțiile cu ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam, Do Duc Thanh, Iohannis a evocat legăturile politice, culturale și educaționale puternice dintre cele două state, subliniind interesul României pentru creșterea dinamicii dialogului bilateral.

Președintele României a arătat că, deși Vietnam este unul dintre partenerii importanți și tradiționali ai țării noastre din Asia de Sud-Est, relațiile economice și comerciale bilaterale încă nu au atins potențialul maxim. Pe acest fond, alături de fructificarea pe mai departe a bunei baze bilaterale, a fost exprimată deschiderea autorităților române de valorificare a perspectivelor economice oferite de intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb (ALS) UE – Vietnam.

Șeful statului a exprimat interesul pentru dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale în domeniul educației, culturii și al relațiilor interumane.

La rândul său, ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam a confirmat angajamentul autorităților de la Hanoi în direcția avansării relațiilor româno-vietnameze în domeniile de interes comun. Oficialul vietnamez a exprimat, totodată, apreciere pentru eforturile țării noastre, care au condus la perfectarea Acordului de Liber Schimb UE-Vietnam pe perioada Președinției române a Consiliului Uniunii Europene (semestrul I, 2019).

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Irak, Bakir Ahmed Aziz Aziz, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat interesul pentru consolidarea dialogului politico-diplomatic, cu accent pe importanța securității și stabilității interne din Irak și a valențelor regionale ale acesteia.

Președintele României a reamintit rolul țării noastre în acordarea de asistență instituțiilor irakiene, în vederea stabilizării și reconstrucției acestei țări.

Ambasadorul Republicii Irak în România, Bakir Ahmed Aziz Aziz, a salutat relația specială de prietenie existentă între cele două țări și a reconfirmat interesul pentru aprofundarea acesteia, context în care a exprimat interesul autorităților de la Bagdad pentru intensificarea dialogului în domeniile politic și economic.

La discuțiile cu ambasadorul Statului Israel, Reuven Azar, Președintele României a evidențiat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, cu caracter strategic, exprimându-și dorința de a consolida în continuare relațiile politico-diplomatice și în plan sectorial, prin implementarea susținută a aspectelor agreate la cel mai înalt nivel în cadrul numeroaselor întâlniri din ultimii ani.

Iohannis a salutat ritmul ascendent al cooperării bilaterale sectoriale și a exprimat interes pentru atragerea de noi investiții israeliene în România în sectoare precum energia și agricultura, cu accent pe managementul apei, tehnologii înalte de monitorizare și irigare, în domeniul energiei, respectiv al sănătății. De asemenea, a evocat oportunitățile de cooperare în domeniul apărării.

Ambasadorul Statului Israel, Reuven Azar, a exprimat angajamentul său de a contribui la adâncirea și extinderea relațiilor bilaterale în multiple domenii, cu accent pe dezvoltarea de noi proiecte de cooperare în domeniile de interes comun și care să răspundă provocărilor actuale.

În cursul întrevederii cu ambasadorul Republicii Peru, Gustavo Antonio Otero Zapata, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța pe care România o acordă dezvoltării relațiilor cu Peru, evidențiind interesul pentru aprofundarea dialogului politico-diplomatic.

Președintele României a reiterat, totodată, interesul pentru consolidarea colaborării economice bilaterale, cu accent pe creșterea schimburilor comerciale în domenii cu tradiție între cele două țări.

Klaus Iohannis a exprimat deplinul angajament pentru dezvoltarea relațiilor UE-Peru și pentru cooperarea directă dintre cele două țări în cadrul procesului de aderare la OCDE.

Ambasadorul Gustavo Antonio Otero Zapata a evidențiat angajamentul său deplin de a contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale prin proiecte concrete care să apropie cele două țări.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, Sultan Mohamed Majed Al Ali, Președintele României a subliniat interesul pentru dezvoltarea cooperării solide și cuprinzătoare, în domeniile de tradiție dintre cele două țări, precum și pentru identificarea de noi domenii de cooperare, pe direcțiile stabilite în cadrul celor mai recente contacte la nivel guvernamental.

Președintele a pledat pentru intensificarea schimburilor comerciale şi creșterea nivelului investițiilor emirateze în România şi a arătat interesul țării noastre pentru o colaborare mai strânsă cu Emiratele Arabe Unite în domeniul energiei. Totodată, a evidențiat interesul special pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum agricultură, securitate alimentară, educație, afaceri interne etc.

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România a subliniat dorinţa ţării sale de a pune accentul în special pe dezvoltarea cooperării economice, cu beneficii reciproce pentru ambele părţi, şi a menţionat interesul Emiratelor Arabe Unite de a creşte investiţiile în România.

În timpul întrevederii cu ambasadorul Regatului Danemarca în România, Uffe A. Balslev, Președintele Klaus Iohannis a apreciat cooperarea excelentă româno-daneză în cadrul UE și al NATO și a subliniat interesul comun pentru a dezvolta în continuare relațiile dintre cele două țări, în plan politic, economic și de securitate.

Președintele României a exprimat interesul pentru impulsionarea schimburilor economice româno-daneze, astfel încât relația economică să se ridice la nivelul dialogului politic foarte bun dintre cele două țări, profitând de domenii care oferă un potențial ridicat pentru întărirea cooperării bilaterale, cum ar fi eficiența energetică și energiile regenerabile, agricultura, combaterea schimbărilor climatice și digitalizarea.

Ambasadorul Uffe Balslev a transmis, la rândul său, obiectivul său de a lucra pentru dezvoltarea cooperării bilaterale politice și economice, precum și în afacerile europene și politica de securitate, mai arată sursa citată.