MENIU

Palatele Cotroceni și Victoria, dar și multe clădiri culturale din țară, luminate în albastru de Ziua internaţională a autismului

2 aprilie - Ziua internaţională a conştientizării autismului

Palatele Cotroceni și Victoria, dar și alte clădiri din mai multe orașe ale țăii, vor fi iluminate, în această seară, în albastru, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului.

La data de 2 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, se desfășoară Campania „Light It Up Blue”, un efort global care are ca scop îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism și reintegrarea acestora în societate. 

Și în acest an, Administrația Prezidențială se alătură campaniei de conștientizare, în semn de solidaritate cu pacienții diagnosticați cu această afecțiune. Astfel, Palatul Cotroceni va fi iluminat în această seară în albastru, începând cu ora 20:00, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, studiile recente arată că, în Uniunea Europeană, peste cinci milioane de persoane sunt afectate de autism. Prin diagnosticarea la timp și urmând terapia potrivită, peste jumătate dintre copiii cu autism pot ajunge să ducă o viață independentă.

Sloganul campaniei, ales în 2021 de Organizația Națiunilor Unite, - Incluziunea persoanelor cu autism la locul de muncă: provocări și oportunități într-o lume post-pandemică - atrage atenția asupra practicilor discriminatorii și stigmatizării la locul de muncă,  obstacole majore pentru persoanele cu autism.

Guvernul României se alătură, și el, Campaniei „Light It Up Blue” pentru susținerea copiilor și persoanelor cu tulburări din spectrul autist, astfel că Palatul Victoria va fi iluminat în albastru, în această seară, în semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul instituției, Guvernul și organizațiile neguvernamentale au făcut progrese în ceea ce privește asigurarea și apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, inclusiv ale copiilor și adulților cu tulburări din spectrul autist.

În acest sens, la data de 25 martie 2021, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin intermediul căreia au fost reglementate în premieră serviciile de tip respiro pentru copiii cu dizabilități și familiile acestora, care vin în întâmpinarea nevoii de servicii în comunitate a beneficiarilor. De asemenea, dezvoltarea serviciilor pentru copiii și adulții cu autism și alte tipuri de dizabilități se regăsesc ca o prioritate în mecanismele de finanțare europene din exercițiul financiar 2021-2027.

Pandemia provocată de COVID-19 a arătat că persoanele cu dizabilități sunt între cele mai expuse și vulnerabile în perioade de criză, motiv pentru care efortul comun, Guvern-societatea civilă, trebuie continuat, prin acțiuni coordonate și aplicate, în scopul sprijinirii oamenilor cu aceste afecțiuni, a familiilor lor, dar și pentru  înțelegerea profundă a acestor dificultăți și creșterea gradului de autonomie a persoanelor cu dizabilități, se mai arată în comunicatul citat.

Pe lângă cele două instituții mai sus menționate, mai multe autorități culturale din Bucureşti şi din ţară vor fi luminate în albastru. Vorbim, astfel, de nu mai puțin de 15 clădiri din 6 oraşe din ţară, între care se află și Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, dar şi Monumentul Unirii Alba Iulia,  precizează Ministerului Culturii, pe pagina sa de Facebook.