MENIU

Pacienții nevaccinați, respinși din spitale? „Prioritizarea internărilor trebuie făcută strict pe baze medicale”

Foto arhivă

Pacienții nevaccinați nu mai au acces în spitale dacă nu prezintă un test negativ sau o adeverință care să arate că au trecut prin boală. Asta arată un document primit de bolnavi la intrarea în spital.

Este vorba de o cerere de internare, mai exact, un document făcut public de Spitalul Benedek Geza. Sunt trecute toate criteriile, iar aici vorbim despre adeverință că au trecut prin boală sau un test PCR.

Acest document arată faptul că vaccinații au prioritate, iar nevacinații sau cei care nu demonstrează că au trecut prin boala sa nu au test PCR valabil ar putea fi respinși

Bogdan Glăvan, consilierul pe probleme economice al președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, spune că în 2020 au fost refuzați zeci de mii de oameni de la internare și tratament din cauza pandemiei, deci a pacienților Covid. „În 2021 am avut zero pacienți în județul Covasna. În aceste condiții, nu știu în ce măsură este necesară o triere la poartă a pacienților. NU mai avem medici și spitale fără dotări, acum sunt puține cazuri Covid-19, deci nu cred că mai putem merge pe practica de la începutul pandmemiei, atunci când pacienții cu coronavirus erau prioritari. Secțiile covid sunt goale, deci cum prioritizăm internările?”, se întreabă consilierul.

Vasile Barbu, președinte al Asociației pentru Protecția Pacienților, susține că este ilegal așa ceva, descrminatoriu și sunt încălcate mai multe legi. Aici e cazul să intervină cei de la Consiliul pentru Combatarea Discriminării. Prioritizarea se face doar pe criterii medicale. În cazul pacienților non-urgenți, așa se face. NU există alte criterii. De curând, a fost publicat un nou ordin de modificare a spitalelor, prin care se stabilesc noile critererii de circulare în spitale.

Abordarea actului de internare se face strict pe criterii medicale. Internarea sau respingerea ei nu trebuie făcută pe alte criterii decât cele medicale. O să încercăm să seisizăm și noi. Poate să genereze risc vital la un pacient.

Mai multe articole despre: