MENIU

Pacienţii cu afecţiuni reumatice, fără medicamente. De ce nu primesc tratamentul de care au nevoie

<p>Pacienţii cu afecţiuni reumatice, fără medicamente. De ce nu primesc tratamentul de care au nevoie</p>

Bolnavii cu afecţiuni reumatice sunt condamnaţi la suferinţă. Deşi anul trecut un medicament de ultimă generaţie a intrat pe lista de compensate, acesta nu poate fi prescris, deoarece medicii care ar fi trebuit să stabilească protocolul terapeutic şi-au dat demisia din comisia de specialitate. Noii membri nu pot cădea de acord asupra modului în care să fie prescris tratamentul. Printre cei care aşteaptă terapia sunt şi două mii de copii.

Ana Maria este pasionată de dans. Acum trei ani a renunţat să mai ia lecţii după ce, la finalul unui concurs, a avut dureri puternice la nivelul mâinilor şi picioarelor. După săptămâni de investigaţii, medicii i-au pus un diagnostic crunt: artrită idiopatică juvenilă, într-o formă gravă. A început să ia câte şase pastile pe zi, dar în scurt timp, organele interne i-au fost afectate.

"A făcut pericardită, au intervenit la inimoară, i s-au extras 150 de mililitri de lichid. M-au pus să semnez că ei se disculpă dacă se întâmplă ceva cu copilul", a afirmat mama Anei.

Medicii le-au spus părinţilor că un medicament inovator care nu era compensat o poate salva pe fetiţă. Costul terapiei ajungea însă la peste 6.000 de lei pe lună. S-au împrumutat la prieteni şi la bancă, iar atunci când nu au mai avut soluţii, au dat statul în judecată. Şi au câştigat.

"Medicii au zis că moare. Am cerut să-i dea dreptul la viaţă", a mai spus mama Anei.

Între timp, medicamentul a fost introdus în lista de compensate. Numai că el nu poate fi prescris pentru că nu a avut cine să elaboreze protocoalele terapeutice.

"Toţi au nevoie de medicaţie, normal, de medicaţie, pentru că boala netratată poate declanşa tot felul de complicaţii", a precizat Rozalina Lăpădatu, preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune
Ministerul Sănătăţii nu a dorit să comenteze.

"Aveam o formă care ar fi trebuit să intre, adică să fie trimisă spre publicare, comisia s-a răzgândit şi ca atare, protocolul n-a ajuns. Şi noi suferim după ele, şi pacienţii suferă după ele", a declarat Vasile Chiurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

La sfârşitul anului trecut, Ministerul Sănătăţii le-a interzis doctorilor să facă parte din comisiile de specialitate dacă sunt finanţaţi de companiile farmaceutice.