MENIU

Cine este Oskar Fischinger, iluzionistul care i-a scos din minți pe naziști

<p>Oskar Fischinger</p>
<p>Oskar Fischinger</p>
<p>Oskar Fischinger</p>
<p>Oskar Fischinger</p>
<p>Oskar Fischinger</p>

Oskar Fischinger, unul dintre pionierii animației experimentale, a fost considerat de naziști ca un degenerat, dar a creat o serie de lucrări speciale pentru Disney și a rămas în istoria cinematografiei prin lucrările făcute împreună cu genialul și nonconformistul regizor Fritz Lang. UPDATE. Echipa de designeri și ingineri video de la Google care au produs un doodle prin care îl celebrează pe Oskar Fischinger la 117 an de la naștere a postat un mesaj surpinzător pe pagina dedicată: "Cum e posibil să faci așa ceva fără computer?"

Oskar Fischinger. Născut lângă Frankfurt în 22 iunie 1900, cu exact 117 ani în urmă, Fischinger s-a pregătit să devină violinist, constructor de orgi și proiectant în arhitectură, însă totul s-a schimbat când a descoperit filmul. Oskar Fischinger a rămas în istoria filmului de animație ca un creator de imagini halucinatorii.

Oskar Fischinger s-a mutat ulterior la Berlin unde filmele sale abstracte au devenit incredibil de populare în anii 1930. Producțiile sale erau prezentate în toate jurnalele de dinaintea filmelor în cinematografele din Europa, America, chiar și Asia.

Operele lui Oskar Fischinger i-au uimit pe editorii video de la Google: "În lumea design-ului, Fischinger este o figură emblematică, mai ales în zonele de grafică mobilă și animație. Fischinger este ultra-cunoscut pentru abilitatea de a combina desăvârșit și într-un mod sincronizat perfect vizualuri abstracte și pasaje muzicale. Fischinger a petrecut luni întregi, uneori ani, elaborând animațiile sale", scrie Leon Hong, Creative Lead de la Google.

Unele dintre animațiile avangardiste ale lui Oskar Fischinger au fost concepute ca reclame la înregistrări de muzică clasică și sunt considerate ca precursoare ale videoclipurilor pop din zilele noastre. Oskar Fischinger nu a încercat niciodată să ilustreze muzica, ci a fost tentat să-i ofere muzicii un echivalent vizual.

Oskar Fischinger a produs în Germania efectele speciale la celebrul film al lui Fritz Lang "Femeia din Lună" din 1929, dar naziștii i-au interzis ulterior toate lucrările considerându-le degenerate, scrie The Guardian. O dată cu ascensiunea partidului național-socialist, lui Fischinger nu i s-a mai permis să muncească.

Fischinger a emigrat în Los Angeles în anul 1936, unde a produs o parte din filmul lui Walt Disney "Fantasia", în 1940.

Momentul culminant al carierei artistice a lui Oskar Fischinger este atins în anul 1947 când creatorul german realizează animația "Motion Painting No 1", considerată o capodoperă a genului. Fischinger a murit în 1967, iar filmele sale sunt adevărate predicții ale artei abstracte din epoca digitală.

Oskar Fischinger. La 117 ani de la nașterea sa, Google îl celebrează pe 22 iunie 2017 pe genialul Fischinger printr-un Google Doodle

Mai multe articole despre:
Oskar Fischinger