MENIU

Organizația Mondială a Sănătății, AVERTISMENT dur pentru întreaga lume

coronavirus Foto: pixabay.com

„Nu politizați virusul! Puneți în carantină politizarea COVID-19” este mesajul transmis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut tuturor țărilor ca pandemia de COVID-19 să nu fie „politizată”, nici la nivel național, în fiecare țară, nici la nivel global și a îndemnat la unitate pentru a învinge boala.

 

„Vă rog, puneți în carantină politizarea COVID-19! Numai așa putem reuși, putem învinge! Nu e momentul să pierdem timp arătând cu degetul spre alții. E timpul să ne unim! Haideți să ne unim! Unitatea este singura opțiune pentru a învinge acest virus. Dacă nu credeți în unitate, pregătiti-vă pentru tot ce este mai rău! Dacă nu ne grăbim pentru a asigura unitatea, ce este mai rău va veni!”, a avertizat directorul OMS în cursul conferinţei de presă online de miercuri seară.

Să nu continuăm să ne jucăm cu focul” în faţa unui virus care se răspândeşte „exponenţial”, a insistat acesta, în timp ce bilanţul pandemiei se apropie de pragul de 100 de mii de decese în lume, iar numărul celor infectați de două milioane. Joi, 9 aprilie, erau confirmate deja peste un milion și jumătate de cazuri de infectare cu COVID-19, în timp ce muriseră și peste 89.960 de oameni în toată lumea. 

„Aşadar, vă sfătuiesc trei lucruri:

Vă rog, unitate la nivel naţional, nu este nevoie de folosirea COVID în scopuri politice. Când e o ruptură la nivel național, între partide politic, grupuri religioase sau alte grupuri, atunci ne poate înfrânge virusul. Este ca și când te-ai juca cu focul.  Eu am fost politician și știu cât de greu poate fi. Oamenii aparțin tuturor partidelor politice. Oricât de greu ar fi, asta este ce trebuie să facem. Lucrați împreună și treceți peste orice diferende politice, religioase sau de alt fel. (...)

În al doilea rând, solidaritate onestă la nivel global. Dacă unitatea națională există, solidaritatea la nivel global este ușor de realizat. SUA și China să lupte împreună, G20 să lupte împreună, restul lumii să vină împreună și să lupte împotriva acestui virus. (...)

Să nu continuăm să ne jucăm cu focul în faţa unui virus care se răspândeşte exponenţial. (...)

Pentru Dumnezeu, am pierdut mai mult de 60 de mii de oameni din lume, fiecare e prețios, tânăr sau bătrân. Mai mult de un milion de cazuri? Ce facem? Nu este de ajuns?! Este mai mult decât destul!

Şi leadership onest din partea SUA şi China”, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a îndemnat SUA şi China să se „unească pentru a combate acest inamic periculos”. Directorul OMS l-a avertizat astfel indirect pe liderul de la Casa Albă să nu politizeze pandemia, după ce, marţi, preşedintele Donald Trump a acuzat agenţia ONU că este prea apropiată de China şi a gestionat prost epidemia.

„Nu politizaţi virusul. Nu este nevoie să folosiţi COVID pentru a marca puncte politice”, a răspuns acesta unui jurnalist care l-a întrebat despre acuzaţiile aduse de Donald Trump.

Președintele american a criticat în special decizia OMS de a se pronunţa contra închiderii frontierelor celor care vin din China la începutul epidemiei. „OMS chiar a dat-o în bară”, a scris Trump pe Twitter. El a ameninţat chiar că suspendă finanţarea americană către OMS, Statele Unite fiind principalul contributor. "Nu spun că o voi face, dar vom analiza posibilitatea aceasta", a afirmat preşedintele american.