MENIU

Ordonanţa de urgenţă care aruncă în aer piaţa farmaceutică.Medicamentele ieftine din farmacii DISPAR

Ordonanţa de urgenţă care aruncă în aer piaţa farmaceutică. Medicamentele ieftine din farmacii DISPAR

Ministerul Sănătăţii şi CNAS vor să schimbe modul de calcul al taxei clawback, plătite de producătorii de medicamente, printr-un proiect de OUG.

Producătorii de medicamente vor plăti taxa clawback diferit pentru medicamentele care intră condiţionat în lista de medicamente compensate, stabilit pe baza cost-volum/cost-volum-rezultat, în vreme ce pentru celelalte medicamente din listă modul de calcul al taxei rămâne neschimbat, potrivit proiectului de OUG pentru modificarea nr. 77 din 2011. Dacă va fi adoptată în această formă, OUG va avea efecte catastrofale asupra producătorilor de medicamente generice şi pacienţilor.

Mai nuanţat, proiectul de OUG pentru modificarea OUG nr. 77 din 2011 stabileşte că deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora vor avea obligaţia plăţii unei contribuţii trimestriale – clawback – pe baza contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru medicamentele care intră condiţionat în lista care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru denumirile comune internaţionale, corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Citeşte continuarea pe economica.net.

Mai multe articole despre:
medicamente taxa clawback medicamente ieftine