MENIU

Ordonanţa care aruncă în aer economia, adoptată de Guvern. Care sunt principalele măsuri fiscale

Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de vineri seară, că Executivul adoptă OUG privind măsurile fiscale. Astfel, Guvernul menține celebra taxă pe lăcomie pe lista prioritară, alături de plafonarea prețului la energie electrică.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că proiectul de OUG privind măsurile fiscal-bugetare va fi adoptat în şedinţa extraordinară de Guvern care a început, vineri seară, la Palatul Victoria.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a venit la şedinţa Executivului.

"Aprobăm astăzi un set de măsuri care au scopul principal de a creşte bunăstarea românilor, nivelul investiţiilor şi de a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar şi în domeniul energiei", a declarat premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Principalele măsuri propuse de Guvern:

-demararea unui program privind construcția a 1000 de grădinițe cu program sportiv prin parteneriat cu mediul de afaceri, în sensul în care firmele private și fundațiile care vor construi în următorii 2 ani de zile o astfel de grădiniță, vor primi din partea statului român până la 500.000 euro la finalizarea investiției.

-plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru următorii 3 ani de zile pentru consumatorii casnici.

-stabilirea unui nivel minim de un miliard de euro privind vânzarea licențelor 5g, ținând cont de experiența altor state din Uniunea Europeană. Totodată, stabilirea unui nivel minim de 2 miliarde euro privind prelungirea licențelor 3g.

-înființarea unui fond privind dezvoltarea a 31 stațiuni balneare de interes național, pentru care vom alocă 310 milioane lei în 2019.

-introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populației și a firmelor care au credite, prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR-ului mai mare de 2%.

-înființarea unui fond de dezvoltare și investiții prin care vom susține finanțarea proiectelor de dezvoltare ale comunităților locale și universităților. Se vor putea finanța proiecte în domenii precum sănătate, educație, dezvoltare locală, infrastructură.

-prevederea majorării de la 1 septembrie cu 3 luni în avans a punctului de pensie și a pensiei minime astfel: punctul de pensie va crește de la 1100 lei la 1265 lei, iar pensia minimă de la 640 lei, la 704 lei.

-devansarea aplicării creșterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022, la 1 septembrie 2020, așa cum am convenit în acordul semnat cu sindicatele din învățământ.

-acordarea voucherelor de vacanță în cunantum de 1450 lei și în anul 2019, tuturor angajaților din sectorul public.

-creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor la 3000 lei brut, începând cu 1 ianuarie 2019, așa cum ne-am angajat prin acordul semnat cu patronatul din construcții.

-reducerea taxelor pe muncă la jumătate pentru sectorul construcțiilor, astfel încât salariul minim net în acest domeniu să depășească echivalentul a 500 de euro.

-majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc, cu 2% din cifra de afaceri.

-reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5 la 1%.

-creșterea plafonului privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 lei.

-obligarea administrațiilor pulblice locale de raportare online a execuției bugetare, începând cu 1 august 2019.

Mai multe articole despre:
guvern preţuri gaze OUG Dancila taxa lacomie