MENIU

Noi reguli pentru managerii de spitale, pe agenda şedinţei de Guvern

<p>Dacian Cioloș: Avem nevoie de dezbateri de substanță din care să rezulte o Constituție adaptată</p>

Guvernul va discuta în şedinţa de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, potrivit unui comunicat al Executivului.

Guvernul schimbă modul în care sunt numiți directorii de spitale, astfel încât aceştia să nu mai fie implicați şi în activități comerciale sau politice. Proiectul de ordonanță este discutat astăzi de Guvern.

Ministerul Sănătăţii vrea să modifice regulile pentru concursul de directori de spitale. Una dintre cele mai importante schimbări se referă la eliminarea resticţiei conform căreia manageri nu pot fi decât profesori universitari sau medici primari.

Dacă OUG va fi adoptată astăzi, managerii vor fi obligați să se ocupe exclusiv de spital. Ceea ce înseamnă că vor avea un program de manager între orele 8:00-16:00, iar dacă vor dori să facă intervenții chirurgicale – în cazul în care managerii sunt și medici – o vor putea face după încheierea programului.

O altă prevedere din ordonanță spune că rudele de până la gradul IV ale managerului nu au voie să ocupe funcții de conducere în niciun spital și nici în serviciul de Ambulanță.

Totodată, în această OUG se mai arată că toate funcțiile de conducere vor fi ocupate prin concurs. Asta înseamnă că șeful de secție, șeful de laborator etc. vor trebui să participe la un concurs pentru ocuparea funcției.

Printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei se mai află un proiect de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor şi un proiect de lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare.

De asemenea, Guvernul ar mai putea discuta un proiect de hotărâre pentru aprobarea categoriilor de construcţii la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă, precum şi a celor la care se amenajează puncte de comandă de protecţie civilă.

Pe agenda şedinţei se află şi un proiect de hotărâre pentru modificarea HG 566/2015 privind aprobarea Strategiei naţionale pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice pentru perioada 2015-2020 şi a planului strategic de acţiuni pentru perioada 2015-2020.

Totodată, Executivul ar putea discuta un proiect de hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice privind asistenţa medicală transfrontalieră aprobate prin HG 304/2014 şi proiect de hotărâre pentru aprobarea Planului Naţional de Management actualizat aferent porţiunii din bazinul hidrografic internaţional al fluviului Dunărea care este cuprinsă în teritoriul României.

Pe agenda şedinţei se află şi un memorandum cu tema 'Încadrarea schemei de ajutor de minimis pentru 'Cecuri de inovare' în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român'.

Mai multe articole despre:
null