MENIU

Oraşul dispărut acum 1000 de ani în SUA: nimeni nu înţelege ce s-a întâmplat. Cât de avansaţi erau!

Un oraş dispărut în urmă cu 1000 de ani în SUA continuă să uimească istoricii: nimeni nu înţelege de ce un oraş înfloritor a fost părăsit de toţi locuitorii.

Oraşul se numea Cahokia şi a fost iniţial o tabără a nativilor indieni, care s-a dezvoltat uimitor, ajungând la o populaţia foarte mare pentru acele vremuri şi construind chiar şi piramide, după cum arată istoricii. La scurt timp după aceea, oraşul a dispărut complet, scrie indy1000.com.

Oraşul pierdut Cahokia a fost găsit pentru prima dată în urmă cu mai mulţi ani. Adevărata sa dimensiune a fost însă revelată în urmă cu câţiva ani de muncitorii care construiau podul ce leagă Missouri de Illinois. Iniţial, arheologii au crezut că aşezarea fusese doar o tabără temporară a indienilor. Ulterior, ei au realizat că oraşul Cahokia avea sute de case, ateliere în care se produceau bunuri, pieţe şi clădiri publice. Descoperirile sugerează că oraşul Cahokia era o metropolă înfloritoare, care se întindea pe ambele maluri ale fluviului Mississippi.

Cel puţin 100.000 de oameni trăiau în oraş în urmă cu un mileniu. Aşezarea a fost locuită din 700 până în 1400. Cahokia a fost singurul oraş pre-columbian aflat la nord de Rio Grande şi era mare chiar şi după standardele europene ale timpului, atrăgând imigranţi de la sute de kilometri distanţă.