MENIU

ORA PĂMÂNTULUI. 13 orașe din România s-au înscris în Competiția pentru Capitala Earth Hour 2014

13 orașe din România s-au înscris în Competiția pentru Capitala Earth Hour 2014

Un număr de 13 orașe s-au înscris anul acesta în Competiția pentru Capitala Earth Hour organizată la nivel național de WWF-România, în cadrul campaniei anuale oficiale Earth Hour (Ora Pământului).

Orașele înscrise în competiție sunt Adjud, Baia Mare, Bistrița, Botoșani, Brăila, București, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighișoara și Tulcea.

Conform unui comunicat al WWF-România, remis, vineri, AGERPRES, orașele vor organiza luna aceasta, în cadrul concursului, diverse evenimente și acțiuni care să aducă în atenția comunității locale problemele de mediu și lucrurile ce pot fi făcute pentru a construi un viitor mai durabil.

Pentru a se înscrie în concurs, orașele, reprezentate de primării, ONG-uri și asociații locale, instituții de învățământ și de cultură au trebuit să formeze echipe de campanie de minimum 3 — maximum 10 membri și să trimită un formular de participare până la data de 12 martie.

Odată înscrise, echipele locale vor alcătui și implementa un plan de acțiuni inspirate din tematica de mediu care pot varia de la acțiuni de educație ecologică, (mini) proiecte de cercetare pe specii sau habitate locale în școli/ licee, ieșiri în natură, observații astronomice, la expoziții pe teme de mediu, conferințe sau acțiuni de conștientizare și responsabilizare și până la evenimente gastronomice cu produse tradiționale/producători tradiționali, cu evidențierea rolului esențial, dar puțin știut pe care aceștia îl au în conservarea naturii în zonele de producție.

La final, orașul care se va remarca prin acțiuni variate și cu impact în comunitate și cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie va câștiga titlul de Capitală Earth Hour.

De exemplu, în orașul Tulcea, echipa de campanie este formată din Societatea Științifică ORION, Primăria municipiului Tulcea, mai multe școli și colegii, precum și Administrația Biosferei Rezervației Delta Dunării. Aceștia și-au propus un program bogat care include dezbateri, sondaje și acțiuni de conștientizare, șezători, jocuri la lumina lumânărilor, lecții de astronomie și observații astronomice, flashmob și spectacole de muzică și poezie.

După finalizarea campaniei, orașele, prin intermediul coordonatorului echipei locale, trebuie să trimită organizației WWF-România un rezumat al evenimentelor organizate, într-un Formular standard pus la dispoziție de WWF, precum și documente-suport ce dovedesc veridicitatea celor comunicate în Formular. WWF-România va analiza documentația și va desemna în data de 15 aprilie 2014 orașul câștigător — Capitala Earth Hour 2014.

Programată pentru 29 martie, în intervalul 20,30 — 21,30, Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, continuă tradiția stingerii luminilor în mod simbolic.

Earth Hour se sărbătorește în România din anul 2009, iar la nivel internațional din 2007, când WWF Australia a organizat prima ediție a acestui eveniment în orașul Sydney. În prezent, Earth Hour coalizează o comunitate globală de peste 2 miliarde de oameni.

În 2012, WWF-România a organizat prima ediție a Competiției pentru Capitala Earth Hour, în ideea încurajării inițiativelor mai ambițioase în domeniul conservării mediului și responsabilizării cetățenilor. În 2012 și 2013, în etapa finală a concursului în care au intrat de fiecare dată doar 3 orașe, s-au strâns și s-au trimis la unitățile locale de reciclare 22 de tone și, respectiv, 9 tone de PET-uri. Orașele care au avut cea mai mare contribuție la acești 'munți' de plastic, care altfel ar fi ajuns într-un depozit de deșeuri sau în natură, au fost Bistrița și, respectiv, Timișoara. În calitate de Capitale Earth Hour, acestea au găzduit evenimentul oficial la care au luat parte echipa WWF-România, trupe de artiști și reprezentanți mass-media și au beneficiat de promovare la nivel internațional, prin implicarea echipei Earth Hour Global.

Înființată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizații internaționale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Mai multe articole despre:
Ora Pământului earth hour