MENIU

Operațiunea de compromitere a șefilor din Armata Română - Cum încearcă propaganda rusă să ne denigreze generalii

Operațiunea de compromitere a șefilor din Armata Română - Cum încearcă propaganda rusă să ne denigreze generalii

Plecarea unor generali-cheie din serviciul de spionaj al Armatei a dus la nașterea unor teorii ale conspirației. Prima varianta lansată a fost că președintele Iohannis i-a executat pentru că au pus umărul la controversatele legi ale securității. Cine are interese să iasă pe piață cu astfel de ipoteze când la granița României este în desfășurare un război. 

Operațiunea de compromitere a șefilor din Armata României este gândită de propaganda rusă, într-un stat NATO, aflat chiar la granița cu războiul. Au ieșit tot felul de variante. Una dintre cele mai vehiculate era că generalul Marian Hăpău și generalul Marian Sima, ambii cu funcții-cheie în Ministerul Apărării, șefi la Spionajul militar, ar fi fost „executați” de președintele Klaus Iohannis, pentru că ca ar fi pus umărul la controversatele legi ale securității naționale.

Scenariile lansate în mass-media sunt false, pentru că ambii generali aveau încă dinainte cerere de pensionare, la limită de vârstă. Acum sunt pensionați. Mai mult, un alt argument care contrazice scenariul fake lansat este că cei doi au fost și anterior decorați de președintele Iohannis.

Astfel acționează propaganda rusă, intensă în Balcani și în zona estică a Alianței NATO, inclusiv în România.

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele privind trecerea în rezervă pentru trei generali din Armata României, ca urmare a împlinirii vârstei de pensionare, conform prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare: generalul - cu patru stele Hăpău Marian, șeful Direcției Generale de Informații a Apărării, începând cu data de 2 iulie 2022; generalul-locotenent - cu trei stele Sima Marian, șeful Direcției Informații Militare, începând cu data de 26 iunie 2022; general de brigadă - cu o stea Andrițoiu Mihaela, directorul Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale, grad acordat la data trecerii în rezervă, respectiv 30 iunie 2022.

Acuzații foarte grave ale celor care au lansat astfel de teorii ale conspirației în spațiul public. Una din cele mai vehiculate variantă - fake - a fost și cea că „americanii nu ar fi dorit să-i acorde un sprijin, un colac de salvare”. Ceea ce, potrivit scenariului fake, ar confirma că ar exista tensiuni între România și SUA, care de fapt sunt parteneri strategici deja de 25 de ani.

De la declanșarea războiului din Ucraina, scenariile false aruncate pe piață de propaganda rusă au fost numeroase. Printre acestea: „sunt tensiuni în NATO, americanii nu mai susțin generalii români”. Acestea sunt de fapt mesaje-țintă pentru a crea presupuse tensiuni în cadrul NATO.

Informațiile false lansate de propagandă nu se verifică, pentru că cei doi generali au avut într-adevăr funcții-cheie în Armata Română, dețin informații foarte importante, au plecat din sistem, la cerere, pri npensionare la limită de vârstă.

Jurnalistul Grigore Cartianu spune că informațiile de acest fel sunt deosebit de periculoase, „depinde cine o pasează și pe ce canal ajunge”.

„Sigur ca propaganda rusă își face treaba pe toate fronturile. Au fost si cifre pt ani iprecedenti 2019, 2020, 2021, Germania a scos cifre, a fost ceva și la Comisia Europeană. Zeci de miliarde de euro cheltuite de ruși pentru războiul hibrid, pentru propagandă, propaganda mincinoasă. Pentru că una este să te lauzi cu un pod pe care l-ai făcut și alta e să lansezi fumigene, intoxicări diversiuni de acest gen. Pentru că Rusia a avut și are ca obiectiv, permanent, destrămarea Uniunii Europene sau să creeze fisuri cât mai mari în UE, NATO, comunității europene extinse, cu alți parteneri, ca Norvegia, Elveția, într-o UE posibil extinsă”, a explicat Grigore Cartianu.

„Ei lucrează la mentalul colectiv, în sondaje, în loc să fie 10 la sută proruși, vor fi 15 %. Dar cu faptele abominabile pe care le fac rușii, în locul lor aș sista definitiv cheltuielile, costurile , pentu că efectul lor este mărunt, marginal, în raport cu faptele lor. Acel tip de propagandă o faci, până acum doi-trei ani, când ai bătălii de informații, însă, în momentul in care bombardezi orașe, mall-uri, civili, spitale, bombardezi tot, propaganda pe care dai sute, mii de miliarde de euro nu mai are suficient impact.

Sunt periculoși mai degrabă prin cozile de topor gen Turcia. Este o apropiere de sistem: dictator în Rusia, dictator în Turcia. De aceea Erdogan simte nevoia sa fie prieten cu Putin, până la urmă ei au aceleași valori: antidemocratice, autoritariste”, a concluzionat jurnalistul Grigore Cartianu la Realitatea PLUS.