MENIU

Operaţii prin criogenie, la Cluj-Napoca

Mai multe operaţii de eliminare a tumorilor renale şi de prostată au avut loc luni, la Cluj-Napoca, printr-o metodă folosită şi în marile centre medicale din lume: criogenia. Pacienţii sunt supuşi unor intervenţii chirurgicale minim invazive ale căror efecte negative sunt foarte mici.

Urmează o nouă operaţie în premieră naţională: un tânăr de 30 de ani va fi tratat de cancer la rinichi prin îngheţări şi dezgheţări succesive ale tumorii. Anul trecut, în toamnă, echipa condusă de profesorul Mihai Lucan a făcut pentru prima oară în România operaţii prin criogenie. O echipă de medici clujeni, israelieni, englezi şi nemţi operează cinci pacienţi selectaţi de pe o listă de aşteptare de câteva sute de persoane, în funcţie de gravitatea afecţiunii.

Pentru noua intervenţie vor fi folosite argonul şi heliul. Gazele vor fi introduse, sub formă de gheaţă, până aproape de tumoare. Prin îngheţări şi dezgheţări succesive, tumoarea este distrusă şi eliminată. Totul se desfăşoară sub supravegherea computerului şi prin metode laparoscopice.

În România, au fost trataţi prin criogenie peste zece pacienţi care aveau cancer prostatic. Rezultatele bune au dus la extinderea acestei practici şi în cazul tumorilor la rinichi. Există un proces de selecţie a pacienţilor, deoarece metoda nu este eficientă în toate situaţiile.
Mai multe articole despre:
criogenie tumoare