MENIU

Avertisment ONU: Pandemia va împinge în sărăcie extremă 96 de milioane de oameni. Risc extrem pentru femei

Pandemia va împinge în sărăcie extremă 96 de milioane de oameni

Criza provocată de pandemia de coronavirus va împinge, până la finalul anului viitor, 96 de milioane de oameni sub pragul de sărăcie. Potrivit unui raport al ONU, aproape jumătate vor fi femei şi fete, astfel că decalajul între acestea și bărbați va crește semnificativ. Revenirea la cifrele de dinaintea pandemiei ar putea dura un deceniu.

Potrivit unor estimări anterioare privind rata de sărăcie în rândul femeilor între 2019-2021, aceasta ar fi urmat să scadă cu 2,7%. Pandemia va adăuga însă încă 47 de milioane de femei și fete sub pragul de sărăcie, ceea ce înseamnă o creștere cu 9,1% a ratei.

Astfel, în 2021, pentru grupa de vârstă 25-34 de ani, raportul între femeile şi bărbaţii în sărăcie extremă va fi de 118 la 100. Până în 2030, este de aşteptat ca raportul să fie de 121 de femei la 100 de bărbaţi, arată datele UN Women (entitate a ONU) şi PNUD (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare).

Previziunile indică un bilanț tragic: numărul total al femeilor şi fetelor care trăiesc în sărăcie extremă va ajunge la 435 de milioane. Sărăcia extremă este definită ca supravieţuirea cu mai puţin de 1,9 dolari pe zi. Majoritatea acestor femei trăiesc în Africa subsahariană, dar şi Asia de Sud va fi afectată, inversându-se progresele semnificative de reducere a sărăciei din ultimii ani, notează Agerpres.

În acest context, ONU avertizează statele lumii că sarcinile familiale crescute şi reducerea cheltuielilor guvernamentale pentru educaţie şi pentru creşe sau grădiniţe le-ar putea obliga pe femei să iasă pentru totdeauna din rândul forţei de muncă. ”Femeile duc greul crizei COVID-19 pentru că este mai probabil ca ele să-şi piardă sursa de venit şi mai puţin probabil să fie acoperite prin măsuri de protecţie socială”, a transmis administratorul PNUD, Achim Steiner, într-un comunicat de presă.

Mai multe articole despre:
onu saracie extrema pandemia decalaj femei barbati