MENIU

ONU insistă asupra Coreei de Nord să declare de ce un fost deținut american a fost extrădat în comă

Otto Warmbier (22), student al Universității din Virginia, a fost arestat la începutul lui 2016 în Coreea de Nord sub acuzația că a încercat să fure dintr-un hotel un banner propagandistic. Autoritățile au susținut că gestul americanului este „în conformitate cu politica ostilă a guvernului SUA față de statul nord-coreean”. Acesta a fost extrădat zilele trecute, în stare de comă, în care intrase la puțin timp după ce a primit conamnarea la închisoare.

Otto Warmbier, în vârstă de 22 de ani, suferă de leziuni grave a creierului și se află într-o stare de „slăbiciune și lipsă de reacție”, au declarat joi medicii care l-au consultat.

„În timp ce mă bucură știrile despre eliberarea domnului Warmbier, sunt foarte îngrijorat de starea lui, iar autoritățile trebuie să furnizeze o explicație clară despre ceea ce a determinat starea de comă în care se află”, a declarat Tomas Ojea Quintana, raportorul special al ONU pentru drepturile omului, într-o declarație emisă la Geneva.

Tatăl lui Otto, Fred Warmbier, a declarat că fiul său a fost „brutalizat și terorizat” de guvernul nord-coreean.

Ojea Quintana a cerut Coreei de Nord să „clarifice cauzele și circumstanțele” eliberării lui Otto Warmbier.

Un raport de referință pentru 2014 al unui anchetator a catalogat încălcări grave ale drepturilor omului în Coreea de Nord, afirmându-se că ar putea constitui dovezi clare de crime împotriva umanității. Zeci de mii de persoane sunt deținute în întreaga țară în condiții inumane și supuse torturii și muncii forțate,s-a menționat în raport.