MENIU

ONU, avertisment pentru Rusia - Ce se întâmplă dacă prizonierii ucraineni de la Azov vor fi judecați în orașul-martir Mariupol

Luptătorii Azov din Mariupol

ONU a transmis marți un avertisment ferm pentru Rusia în legătură cu preconizata judecare a prizonierilor ucraineni din batalionul Azov la Mariupol, anunțată de liderii proruși din republicile separatiste Donețk și Lugansk. „Apărătorii Mariupol” au rezistat trei luni în fața trupelor ruse și au reușit să încetinească avansul acestora în sudul Ucrainei.

Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) şi-a exprimat marţi îngrijorarea cu privire la planurile separatiştilor proruşi de a-i judeca, posibil în câteva zile, la Mariupol - simbolul rezistenței Ucrainei, pe prizonierii de război ucraineni care au apărat combinatul siderurgic Azovstal. ONU le transmite că un astfel de proces ar putea constitui în sine o crimă de război.

„Suntem foarte îngrijoraţi de modul în care decurg lucrurile. Sunt imagini în mass-media cu cuşti de fier în curs de montare pe scena Filarmonicii din Mariupol, sunt nişte cuşti într-adevăr masive şi se pare că sunt instalate pentru a-i ţine în ele pe prizonieri. Este inacceptabil, este umilitor. (...)

Privarea deliberată a unui prizonier de război de dreptul la un proces echitabil va constitui o crimă de război din partea Rusiei”, a avertizat Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt OHCHR, în cursul unei conferinţe de presă la sediul biroului din Geneva.

De la începutul lunii mai au apărut primele informații despre o posibilă judecare a prizonierilor de război, membri au batalionului Azov, la Mariupol, apărat de aceștia și de pușcași ucraineni până la epuizare. Timp de trei luni, aceștia au rezistat eroic pe frontul din Mariupol, supus unei blocade cumplite și bombardamentelor permanente ale rușilor de la începutul războiului, 24 februarie. Pe 21 aprilie, rușii au anuntat că „au eliberat” Mariupol. 

Și președintele Zelenski a avertizat ultima oară luni că nu vor mai exista negocieri în cazul în care vor fi organizate procese împotriva prizonierilor ruși: „Nu vor mai exista niciun fel de discuții cu Rusia dacă se pune în scenă o mascaradă de proces împotriva prizonierilor ucraineni în Mariupol”.

Primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat la 11 august că invadatorii ruşi transformă clădirea Filarmonicii din Mariupol într-un tribunal pentru un 'proces spectacol' împotriva prizonierilor de război ucraineni. Pe scenă au fost instalate cuşti de fier în care vor fi ţinuţi prizonierii ucraineni, relatează Agerpres, citând EFE și presa ucraineană.

Peste 2.000 de soldaţi ucraineni s-au predat în luna mai, ieşind din tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, după aproape trei luni în care au rezistat în faţa asaltului forţelor Moscovei. Ulterior, o parte dintre ei a fost transferată în teritoriul controlat de separatişti în regiunea Doneţk, iar mai mulţi comandanţi ai acestora au fost duşi la Moscova pentru a fi interogaţi.