MENIU

OMV: Nu ne amuză deloc că, acum, conducta BRUA se oprește în Ungaria

Gazul românesc din Marea Neagră

Un membru marcant al board-ului executiv al grupului austriac OMV responsabil cu activitatea de downstream, a declarat la Londra, cu ocazia prezentării strategiei companiei până în anul 2020, că grupul "nu este deloc amuzat" de incertitudinile legate de traseul conductei internaționale BRUA.

Conducta BRUA este planificată să lege sistemele de transport de gaze ale Bulgariei, României, Ungariei și Austriei inclusiv pentru tranzitul către vestul Europei al gazelor care urmează să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep.

"Nu ne amuză deloc faptul că, acum, conducta BRUA se oprește în Ungaria. Este acum în discuție atragerea Slovaciei în proiect, dar nu este o variantă care să ne convină, pentru că asta înseamnă costuri suplimentare pentru clienții noștri. Din această cauză, traseul nu este conexiunea ideală. Ideea este că nu tot gazul trebuie să se ducă spre Vest", a spus Leitner, citat de Profit.ro.

Ungaria se transformă într-un hub de energie pe banii și resursele României

Anul trecut, Budapesta a anunţat că gazoductul BRUA (Bulgaria, Româ­nia, Ungaria şi Austria) s-ar putea opri pe teritoriul ungar.

,,Ungaria se transformă într-un hub de energie folosindu-se de ţara noas­tră, a cărei situaţie este de-a dreptul îngrijorătoare'', a scris economistul Mircea Coşea, făcând referire la recentele declaraţii ale premierului ungar Viktor Orban care a declarat faptul că trei companii ungare au câştigat o licitaţie pentru a importa gazele din România şi că, în scurt timp, Ungaria va semna un acord cu România prin care, începând cu 2020, i se va permite ca în următorii 15 ani să importe anual, peste 4 miliarde metri cubi de gaze naturale din ţara noastră.

"Mă îngrijorează situaţia României şi mă gândesc ce va fi cu ea, deoarece, din zi în zi, politica este tot mai absurdă. În loc să dai acest gaz unei instituţii româ­neşti, iar el să fie apoi negociat de întreprinderea respectivă cu alţi parteneri, tu îl iei din Marea Neagră şi îl dai direct ungurilor care nici măcar nu res­pectă politica BRUA. Ungurii au rămas la «BRU», ei închid conducta acolo. Aşadar este clar că Ungaria se transformă într-un hub de energie pe banii şi resursele noastre!".

Transgaz respinge acuzaţiile că ar face jocurile Ungariei cu privire la BRUA. Reprezentanţii companiei susţin, într-un comunicat de presă, că proiectul este de interes național, susţinut ferm de Comisia Europeană. 

În decembrie 2017, transportatorii naţionali de gaze din România si Ungaria au organizat licitaţii pentru rezervarea unei capacităţi de transport de aproximativ patru miliarde metri cubi de gaze pe an, prin conducta BRUA.

Acestea au fost câştigate de o firmă din Ungaria. Transgaz a precizat că rezervarea capacităţii de transport este o condiţie pentru a putea demara investiţia în BRUA, faza a doua.

Doar în baza acelor contracte, care arată interes pentru gazele care ar urma să fie transportate, Transgaz poate trece la implementarea proiectului. Licitaţiile au fost transparente, susțin reprezentanţii companiei, în ciuda acuzaţiilor din sfera politică.