MENIU

Omul de afaceri care a ordonat uciderea jurnalistului Jan Kuciak, acuzat că voia să omoare și mai mulți procurori

Jurnalistul Jan Kuciak și iubita sa

Omul de afaceri Marian Kočner va fi rejudecat în dosarul în care a fost acuzat de uciderea jurnalistului de investigații Ján Kuciak. Acesta va fi pus sub acuzare și pentru plănuirea uciderii a trei procurori slovaci proeminenți, relatează Euractiv. Omul de afaceri a mai fost condamnat într-un alt dosar de corupție la 19 ani de închisoare, pentru fals în acte.

Potrivit anchetatorilor, printre țintele sale s-ar fi numărat și procurorul Daniel Lipšic, pe atunci avocat, care s-a confruntat cu Kočner în timpul mai multor procese. 
Omul de afaceri va fi acuzat și că a ordonat uciderea lui Maroš Žilinka, actualul procuror general al Slovaciei, care în trecut l-a pus sub acuzare pentru fraude cu TVA.
De asemenea, Kočner ar fi vrut ca procurorul Peter Šufliarsky să fie ucis și înlocuit cu un magistrat împotriva căruia avea informații compromițătoare, se arată în rechizitoriului procurorilor.

Un intermediar nu a reușit să angajeze un asasin și membrii grupului au fost astfel arestat pentru uciderea lui Kuciak.

Citește și: ”Ucigaşul jurnalistului slovac Jan Kuciak, 23 de ani de închisoare”

Timp de mai multe luni nu a fost clar dacă procurorii vor reuși să strângă suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare pe Kočner, presupusul instigator, alături de executanți.

Noile acuzații vin după ce o Curte de Apel a dispus rejudecarea dosarului de asasinare a jurnalistului de investigații. 

Magistrații slovaci au atacat în apel decizia primei instanțe, care l-a găsit pe Kočner nevinovat. În motivarea deciziei, Curtea de Apel a afirmat în motivarea deciziei că verdictul din prima instanță este ”contrar logicii elementare”, potrivit hotnews.

Jurnalistul de investigații și iubita sa au fost uciși în februarie 2018.