MENIU

Omul care controla acum câţiva ani TOATE SERVICIILE DE INFORMAŢII din SUA vine în România

Michael Hayden, în plan secund, alături de fostul preşedinte SUA, George Bush Jr.

Generalul Michael V. Hayden, omul care în urmă cu doar câţiva ani controla toate serviciile de informaţii ale Statelor Unite ale Americii, sosește mâine la București la invitația lui Adrian Thiess.

Hayden va susține vineri un discurs la Banca Naţională a României pe tema securităţii cibernetice şi a colectării informaţiilor și va avea întâlniri cu cei mai puternici oameni ai statului. Evenimentul este organizat de Thiess Holding în colaborare cu Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice, în parteneriat cu Realitatea TV, și se află sub înaltul patronaj al Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Generalul de patru stele Michael Hayden a fost director al Agenţiei Naţionale de Securitate între 1999 și 2005 și, ulterior, până în 2009, director al CIA. NSA a fost implicată în scandalul mondial cu privire la operaţiunile sale de colectare de date dezvăluite de Edward Snowden. Ultimele dezvăluiri făcute de New York Times arată că NSA a reușit să monitorizeze chiar și computere care nu sunt conectate la internet, țintele fiind armatele din China și Rusia, dar și diverși reprezentanți ai țărilor arabe.

Vizita lui Hayden vine în contextul în care președintele Barack Obama a anunțat chiar săptămâna trecută interzicerea spionajului Statelor Unite asupra liderilor aliaților săi și o înăsprire a procedurilor care permit o vastă colectare a datelor telefonice ale americanilor, într-o serie de reforme provocate de declarațiile fostului consultant NSA Edward Snowden. Obama a încercat să-i asigure cetățenii americani și străini că oficialii americani vor lua în consideratie preocupările legate de sfera vieții private și a promis că Statele Unite nu vor spiona șefii de stat și de guvern din țările prietene și aliate cu America. Președintele american a precizat însă ca serviciile secrete vor continua să "reunească informații despre intențiile guvernelor din lume", așa cum fac toate celelalte țări. "Nu trebuie să ne cerem scuze doar pentru că serviciile noastre sunt, poate, mai eficiente", a subliniat el.

Michael V. Hayden a deţinut cel mai ridicat rang în rândul ofiţerilor de informaţii din cadrul forţelor armate ale Statelor Unite ale Americii. După ce a condus toate serviciile americane de informaţii, a devenit, în 2006, director al puternicei Agenţii Centrale de Informaţii, iar una dintre principalele sale reuşite este coordonarea operaţiunilor astfel încât toate agenţiile să lucreze împreună, ca o singură unitate.

Generalul a recunoscut într-un documentar realizat de HBO că a fost unul dintre cei implicaţi personal în strângerea de informaţii care au dus la identificarea şi capturarea lui Osama bin Laden. În prezent, Hayden este director în cadrul Grupului Chertoff, specializat în consultanţă financiară şi de securitate.