MENIU

OMS: Scădere SPECTACULOASĂ a numărului total al cazurilor noi de infectare cu COVID-19, la nivel mondial. Noile variante se EXTIND cu repeziciune

Infecție COVID-19

Vești bune privind evoluția pandemiei de coronavirus venite chiar din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)! Potrivit reprezentanților instituției care monitorizează pandemia de COVID-19 încă de la depistarea primelor cazuri apărute în provincia chineză Wuhan la finalul lunii decembrie a anului 2019, numărul total al cazurilor noi de infectare a scăzut săptămâna trecută (8-14 februarie) la 2,7 milioane. Vorbim despre aproximativ 500.000 mai puţine cazuri noi de COVID-19 în comparaţie cu săptămâna precedentă (1-7 februarie). 

Această reducere de 16% a prelungit scăderea constantă care a început de la un vârf de circa 5 milioane de cazuri noi în prima săptămână completă din luna ianuarie.

Săptămâna trecută, toate regiunile lumii au cunoscut o tendinţă descendentă, cu excepţia Orientului Mijlociu.

OMS a contabilizat săptămâna trecută 81.000 de decese asociate COVID-19 în întreaga lume, și aici consttându-se o reducere de 10%.

De cealaltă parte, agenţia sanitară a ONU susține că noile variante ale virusului, considerate mai contagioase, continuă să se răspândească. Astfel, varianta consemnată pentru prima dată în Marea Britanie a ajuns în prezent în 94 de ţări.

Informația a fost confirmată și de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), care a apreciat într-un raport din această săptămână că această tulpină circulă deja în "multe, dacă nu în toate" ţările din regiune.

Aşa-numita variantă din Africa de Sud este prezentă, în prezent, în 46 de ţări, în timp ce varianta detectată în Brazilia şi Japonia a fost identificată în 21 de ţări.

În cea mai recentă evaluare de risc pentru Europa, ECDC a avertizat asupra "transmisibilităţii crescute" observate în cazul mutaţiilor B.1.1.7 (detectată în Marea Britanie), B.1.351 (detectată în Africa de Sud) şi P.1 (detectată în Brazilia), precum şi a posibilităţii ca aceste variante să "crească gravitatea bolii" şi să diminueze "total sau parţial" eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja autorizate, relatează Agerpres.