MENIU

OMS, despre apariția noii tulpini Sars-Cov-2: ”Situaţia nu este scăpată de sub control, dar nici nu poate fi lăsată la voia întâmplării”

OMS dă asigurări că noua tulpină a coronavirusului ”nu este scăpată de sub control”

Organizația Mondială a Sănătății a transmis, luni, că nouă tulpină a Sars-Cov-2, descoperită în Regatul Unit, este ținută sub control. OMS a făcut apel la continuarea respectării măsurilor recomandate până acum pentru combaterea transmiterii virusului. Precizările vin în contextul în care mai multe țări din lume au suspendat zborurile din și spre Marea Britanie, după ce autoritățile sanite din Londra au anunțat că noua tulpină a coronavirusului este mult mai contagioasă. 

”Am avut o R0 (rata de reproducere a virusului - n.r) mult mai mare de 1,5 în momente diferite în timpul acestei pandemii și am controlat-o. Această situație nu este, deci, în acest sens, scăpată de sub control”, a declarat managerul OMS pentru urgență medicală, Michael Ryan, la Geneva. Acesta a subliniat că, ”chiar dacă virusul a devenit puțin mai eficient la răspândire, acesta poate fi oprit”.

Reprezentantul Organizației a transmis că măsurile anti-Covid impuse până acum sunt cele corecte și că trebuie respectate cu strictețe în continuare. 
”Măsurile existente în prezent sunt cele corecte. Trebuie să continuăm să facem ceea ce am făcut până acum. Este posibil să trebuiască să o facem cu ceva mai multă intensitate și mai mult timp pentru a ne asigura că putem controla acest virus. Situaţia nu este scăpată de sub control, dar nici nu poate fi lăsată la voia întâmplării”, a adăugat Ryan. 

Noua mutaţie a coronavirusului detectată în Regatul Unit este ”mai transmisibilă” în comparaţie cu tulpinile existente,dar nu există dovezi suficiente asupra severităţii acesteia, a anunţat, luni, și Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Analizele preliminare făcute până în prezent relevă un potenţial estimat de creştere a ratei de reproducere (R) cu 0,4 şi o transmisibilitate cu 70% mai mare în comparaţie cu celelalte tulpini, notează hotnews.

Precizările vin în contextul în care mai multe țări din lume au suspendat zborurile din și spre Regatul Unit, după ce autoritățile sanitare din Londra au anunțat că noua tulpină a coronavirusului este mult mai contagioasă.