MENIU

Olguța Vasilescu, despre facturile uriașe: „Acum înţeleg oamenii cât de mult i-a ajutat ordonanţa 114 ce plafona preţurile la energia electrică şi la gaze”

Olguța Vasilescu, primarul orașului Craiova și fost ministru PSD al Muncii

Olguța Vasilescu știe de ce au crescut prețurile la energia electrică și gaze în ultima perioadă. Fostul ministru PSD al Muncii și actual primar al Craiovei, Olguța Vasilescu spune că principala cauză este abrogarea Ordonanței 114, care a provocat creșterea uriașă a prețurilor. În plus primarul PSD îi critică pe guvernanți pentru că nu există o strategie energetică la nivel naţional.

„Cred că acum înţeleg şi oamenii cât de mult i-a ajutat acea Ordonanţă 114 care plafona timp de trei ani preţurile la energia electrică şi la gaze. În momentul în care cei de la Guvern au abrogat-o, au spus că este normal să se liberalizeze piaţa şi că noi (n.red. – PSD) suntem cei care ţinem preţul energiei pe loc când ar putea ca firmele să intre în concurenţă şi să vină cu preţuri mult mai avantajoase pentru cetăţeni. Şi uitaţi-vă ce se întâmplă”, a spus Vasilescu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

„Nici nu vreau să mă gândesc la cetăţenii care au salarii sau pensii foarte mici cum vor trece această iarnă, pentru că fie că este vorba de centrala de apartament, care este pe gaze, unde s-a majorat şi acolo factura, fie că este vorba de sistemul centralizat, este practic acelaşi lucru: creşte factura fără oprire. Este o situaţie pe care Guvernul trebuie să o rezolve cât se poate de rapid”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Primarul PSD Olguța Vasilescu a amintit că în acest an și în Craiova a crescut prețul gigacaloriei, astfel că au crescut și facturile.

„Faptul că nu există o strategie energetică la nivel naţional ne aduce şi nouă foarte multe deservicii. (...) Eu la Craiova nu ştiu ce să fac şi nu vreau să ajung în situaţia Devei: la Deva au cerut Complexul Energia Mintia la Consiliul Judeţean. Cu o lună înainte, cei de la CJ ştiau că e posibil să primească Mintia şi după o lună de zile au închis porţile acestui complex energetic lăsând nişte oameni, un oraş întreg, fără căldură, pe principiul că ‘lasă că vom face noi ceva, facem nişte centrale de cartier’. Păi numai cât durează licitaţia… asta înseamnă că doi ani de zile oamenii aceia vor sta în frig şi în aceeaşi situaţie poate ajunge şi Craiova”, a mai spus Vasilescu. 

Aceasta a mai dezvăluit că CEO a cerut Primăriei Craiova o garanţie de 3 milioane de euro pentru a furniza căldura pe perioada sezonului rece. În caz contrar, ar exista riscul ca municipiul să rămână în frig, la iarnă. Primarul Craiovei a explicat că a purtat discuții și cu ministrul Energiei, însă fără niciun rezultat, relatează Oltenia 3TV, potrivit postării de pe pagina de Facebook a Olguței Vasilescu.