MENIU

Ofensiva ucraineană, cel mai mare succes de după apărarea Kievului, în martie - ANALIZĂ

Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov pune în dificultate forțele rusești și pare să fi provocat prăbușirea axei din nordul Donbasului, arată cea mai recentă analiză zilnică a Institutului pentru Studiul Războiului, de la Londra. Contrar afirmațiilor de la Moscova, experții britanici nu cred că este vorba de o retragere controlată, ci de una haotică.

Progresele ucrainene nu se limitează la zona Izium; forțele ucrainene că au capturat sâmbătă Velikiy Burluk, ceea ce ar plasa forțele ucrainene la 15 kilometri de granița cu Rusia.

Succesul s-a bazat și pe faptul că forțele rusești și-au slăbit anterior axa Donbasului de nord prin redistribuirea unităților în sudul Ucrainei, în urma a ceea ce Kievul susține că ar fi fost o campanie de dezinformare bine gândită, pentru a-și deruta adversarul privind adevărata direcție a contraofensivei, arată Institutul pentru Studiul Războiului - ISW.

Forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au capturat peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu în ultimele cinci zile, începând cu 6 septembrie - mai mult teritoriu decât au capturat forțele rusești în toate operațiunile lor de după aprilie.

Trupele ucrainene vor cuceri probabil chiar orașul Izium în următoarele 48 de ore, dacă nu au făcut-o deja, notează ISW, ceea ce ar fi cea mai importantă realizare militară ucraineană de la câștigarea bătăliei de la Kiev din martie.

O încercuire reușită a forțelor rusești care fug din Izium ar duce la distrugerea sau capturarea unor forțe rusești semnificative și ar agrava problemele de personal militar și de moral ale Rusiei.

Corespondenții de război și bloggerii militari ruși au raportat, de asemenea, că s-au confruntat cu dificultăți la evacuarea din Izium, indicând că forțele ucrainene desfășoară cel puțin parțial încercuriri în unele zone.

Ministerul rus al Apărării (MoD) a anunțat retragerea trupelor de pe linia Balakliya-Izium la 10 septembrie, catalogând în mod nereal retragerea ca fiind o „regrupare" a forțelor pentru a sprijini eforturile rusești în direcția regiunii Donețk - exact cum a procedat Kremlinul după retragerea rusă în urma pierderii Bătăliei pentru Kiev.

MoD nu a recunoscut succesele ucrainene din jurul regiunii Harkov ca fiind factorul principal al retragerii rusești și a susținut că, în ultimele trei zile, comandamentul militar rus a efectuat o retragere controlată din zona Balakliya-Izium.

PROPAGANDA KREMLINULUI SE ÎNCURCĂ ÎN EXPLICAȚII

Situația haotică de pe front pare să se regăsească în rândul aparatului de propagandă al Kremlinului, notează analiza britanică. 

Propagandiștii Moscovei au părut neobișnuit de dezorganizați în relatările lor, unii confirmând eliberarea anumitor orașe, iar alții infirmând astfel de informații.

De asemenea, experții invitați nu au fost în măsură să confirme narațiunile prezentatorilor, potrivit cărora succesele ucrainene ar fi nesemnificative pentru axa Donbas.

Pe de altă parte, sunt semne tot mai clare că bloggerii și naționaliștii ruși sunt supărați pe ministerul Apărării, care susține viziunea grandioasă a Kremlinului, în loc să-i apere în fața ofensivei urainene.

Concluzii zilei de la ISW:

-Forțele ucrainene din regiunea Harkov fărâmițează axa rusă din nordul Donbasului, iar trupele Kievului vor recuceri probabil Izium însuși în următoarele 48 de ore.

-Ministerul rus al Apărării a anunțat retragerea trupelor de pe linia Balakliya-Izium la 10 septembrie, iar eșecul său de a stabili condiții eficiente de informare duce la colapsul spațiului informațional rusesc.

-Anunțul de retragere și eșecul autorităților de ocupație de a organiza măsuri de evacuare înstrăinează și mai mult comunitățile milbloggerilor și naționaliștilor ruși care susțin viziunea grandioasă a Kremlinului de a cuceri întreaga Ucraină.

-Forțele ucrainene au ajuns la poziții aflate la o distanță de 15-25 km de granița ruso-ucraineană în nord-estul regiunii Harkov, la periferia nordică a orașului Izium și la periferia sudică și sud-vestică a orașului Lyman și au capturat jumătatea vestică a orașului Kupyansk.

-Trupele rusești își întăresc punctele de pe linia frontului în regiunea Herson, în timp ce forțele ucrainene duc lupte poziționale și își continuă campania de distrugere a liniilor logistice inamice.

-Forțele Moscovei au efectuat atacuri terestre limitate la nord de orașul Harkov, la sud de Bakhmut și la vest de orașul Donețk.

-Acțiunile de recrutare rusești atrag unele critici în rândul bloggerilor militari ruși și în regiunile ruse.

-Se pare că forțele rusești intensifică măsurile de filtrare în regiunile Herson și Zaporojie ca răspuns la contraofensivele ucrainene pe axa sudică.

Mai multe articole despre:
ofensiva ucraina contraofensiva rusia retragere