MENIU

MĂSURI în valul 5 pentru a evita infectarea cu OMICRON în 2022, anunțate de Octavian Jurma: „Copiii noștri, în pericol de 4 ori mai mare!”

Octavian Jurma prezintă cele mai simple MĂSURI în valul 5 pentru a evita infectarea cu OMICRON

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma vine cu un set de măsuri simple ce ar trebui să fie respectate în valul OMICRON în care România a intrat deja în aceste zile. Acesta spune că presiunea imensă va rămâne exclusiv pe spitalele românești, iar prezența fizică a elevilor și profesorilor la școală ar trebui evitată în primele două săptămâni din ianuarie 2022. În plus, Octavian Jurma spune și ce medicamente lipsesc în acest moment din țara noastră și ar fi indicate în tratamentul COVID-19.

„Suntem anuntati ca Valul 5-Omicron va fi probabil chiar mai grav decat anticipam la inceputul saptamanii si ca mainile Guvernului sunt legate de sforile politice din Parlament si Cotroceni, deci... ghinion.
Singura speranta care mai sta in picioare este ca Omicron va fi mult mai blanda decat Delta in Romania, dar asta tine de Dumnezeu, nu de Guvern.
Dumnezeu ne-a dat deja o unealta de imblanzire atat a variantei Delta cat si Omicron, se numeste vaccin.
Vaccinul este un miracol produs de minti luminate, pe care il refuzam pentru ca ascultam de minti inunecate... (...)
Asadar planul A pentru valul 5-Omicron este:
Evita infectarea (masca, distantare etc)
Omicron este atat insa de infectios incat riscul de infectare este de 4x mai mare decat in timpul valului Delta. Este putin probabil sa nu intram in contact cu virusul in urmatoarele 3 luni.
Avem nevoie deci si de Planul B:
Vaccinarea + Boosterul. Avem date tot mai concludente ca zidul de imunitate T produs de booster impiedica Omicorn sa produca forme grave de boala.
Daca infectia trece si de apararea vaccinala atunci ne trebuie si Planul C:
Spitalizare si tratament in primele 5-7 zile
Am sperat pana in ultima clipa ca se va anunta deschiderea scolilor in format online odata cu recunoasterea oficiala a amenintarii valului 5-Omicron.
Ca sa nu spuneti ca nu v-a spus nimeni:
Copiii nostri sunt in pericol de 4x mai mare decat in valul Delta!
Deschiderea scolilor in format fizic imediat dupa petrecerile de Revelion sunt un atentat direct si asumat politic la sanatatea si viata copiilor nostri.
Suficient de clar? Atunci vaccinati-va copiii”, spune Octavian Jurma după conferința de presă ținută de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, miercuri, pentru prezentarea situației înaintea creșterii infectărilor în valul 5 începând de săptămâna viitoare.

Ce medicamente anti-COVID-19 NU există în România

„Spitalele sunt mai vulnerabile ca in valul precedent si nu putem face nimic sa le pregatim mai bine decat in valul precedent, dimpotriva. (...) Presiunea rămâne in continuare exclusiv pe spitale si se promoveaza ideea implicit ideea negationista ca spitalizarea este o alternativa la vaccinare. Nu este si nu va fi niciodata chiar daca am avea medicamente minune (nu avem). (...) Medicamentele nu sunt o alternativa la vaccin, sunt o masura terapeutica complementara vaccinului. Pentru a fi eficiente tratamentul medicamentos trebuie adminstrat in primele 5-7 zile dupa infectare, deci testarea la primele simptome si supravegherea medicala precoce sunt esentiale pentru cei care nu vor sau nu pot sa se vaccineze, precum si in cazul celor vaccinati daca fac forme simptomatice mai serioase. (...)
Dintre medicamentele anuntate o parte nu sunt disponibile (Paxlovid, Molnupiravir) si nu stim cand vor fi disponibile, iar o alta parte nu sunt eficiente pe Omicron, in special anticorpii monoconali.
Sotrovimab este singurul care mai are o eficienta ridicata si pe Omicron (vezi anuntul CDC), dar abia se mai gaseste si in SUA, noi nu avem deloc. Restul raman eficiente pentru Delta si ar trebui administrate selectiv celor infectati cu Delta (daca am face si noi testare SGTF)”, a explicat Jurma.

Ce MĂSURI ar trebui respectate de români pentru evitarea infecției cu OMICRON la început de an

Cercetătorul și statisticianul face o trecere în revistă a măsurilor ce lipsesc din recomandările anunțate de Al. Rafila și specialiștii în Sănătate Publică, în primul rând a importanței tipului de mască ce trebuie purtată, a dozei Booster, dar și al pericolului prezenței copiilor la școală, fizic, imediat după Anul Nou.
Un set de măsuri extrem de necesare pentru a evita infectarea, chiar de săptămâna viitoare, timp de două luni, a fost prezentat de Octavian Jurma. Acesta amintește de măștile FFP2, vaccinarea cu doza Booster, evitarea evenimentelor cu participare numeroasă, dar și de vaccinarea copiilor și a tinerilor, ca și de amânarea cu două săptămâni a participării fizice la școală, și pentru elevi, și pentru profesori, precizând că „o grevă generală a profesorilor este binevenită și din punct de vedere sanitar”. 
„Valul 5 debuteaza anul viitor, adica saptamana viitoare nu peste 1 an. Nu avem timp pentru majoritatea masurilor anuntate, din care multe sunt intr-un viitor nedefinit sau imposibil de adoptat in timp util pentru a ne ajuta in valul 5. Certificatul verde nu va fi adoptat pentru uz intern nici macar in forma europeana pentru activitati non-esentiale, prin urmare campania de vaccinare este in coma. Presiunea negationista va impiedica in continuare orice masura care poate slabi presiunea pe spitale. (...)
Preventia infectarii si vaccinarea sunt singurele masuri imediate posibile si absolut necesare in randul populatiei, dar nu s-a facut si nu se va face nimic in afara de recomandari si un ipotetic dialog si parteneriat intre autoritati si populatie.
Prin urmare la masurile foarte importante si utile enuntate in documentele prezentate de INSP si Ministerul Santatii adaugati:
- Boosterul (daca nu te-ai vaccinat deja e prea tarziu sa te mai conving eu ca infectarea este o idee mai proasta decat vaccinarea)
- Vaccinarea copiilor si a tinerilor sunt esentiale pentru a evita spitalizarea si long-covid.
- Masca FFP2 (N95) sau FFP3 (N99). Sunt mai scumpe dar se pot folosi o perioada mult mai lunga (prin rotatie zilinica) decat cele medicale de unica folosinta.
- Evita evenimentele sociale cu numar mare de persoane unde nu se poarta masca (petreceri in spatii inchise cu necunoscuti = risc maxim de super-spreaderi).
- Intaresc recomandarea MS: Testare de comun acord inainte de evenimentele unde nu se poarta masca (daca nu le puteti evita)
- Evita prezenta fizica in clasa in prima saptamana de la deschiderea scolilor (Omicron va face prapad in scoli). Eu nu le voi permite baietilor mei sa mearga la scoala in prima saptamana
- Daca sunt prezenti in clasa, copiii si profesorii ar trebui sa poarte masca FFP2 si clasele foarte bine ventilate. Distantarea fizica in clase a devenit irelevanta in cazul Omicron.
PS. O greva generala a profesorilor este binevenita si din punct de vedere sanitar in primele 2 saptamani ale anului si ar trebui sprijinita atat de asociatiile de elevi cat si de parinti. Poate castigam si ceva bani si ceva sanatate pentru educatie, ca sunt cel putin la fel de importante ca CFR”, a mai transmis Octavian Jurma, într-un mesaj pe Facebook.
 
=====