MENIU

Occidentul, tras de mânecă de Zelenski pentru lipsa sancțiunilor contra Rusiei, inclusiv eliminarea din SWIFT - Apel către SUA și UE

Occidentul, tras de mânecă de Zelenski pentru lipsa sancțiunilor contra Rusiei - Apel către SUA și UE

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le reproșează liderilor occidentali că nu dau sancțiunile cele mai usturătoare pentru Rusia și regimul lui Putin. Liderul ucrainean îi mai avertizează că invadarea Ucrainei este războiul Rusiei împotriva unității Europei.

Volodimir Zelenski a reamintit vineri, într-un nou mesaj televizat, că „invazia Rusiei în Ucraina nu este doar o invazie, este începutul războiului împotriva Europei. Împotriva unității Europei. Împotriva drepturilor fundamentale ale omului în Europa. Împotriva tuturor regulilor de conviețuire pe continent. Împotriva faptului că statele europene refuză să împartă granițele cu forța”.

Președintele Zelenski a mulțumit Occidentului pentru sancțiunile parțiale, dar îi amintește și de cele mai importante lovituri pe care le poate aplica regimului Putin, pentru că „războiul continuă în Ucraina și face victime printre civili”.

„Suntem recunoscători, pentru sancțiuni sectoriale. SUA, Canada, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia și Noua Zeelandă au introdus tocmai astfel de sancțiuni sectoriale împotriva Rusiei. În special împotriva celor mai mari bănci, a celor mai mari întreprinderi rusești. Împotriva accesului Rusiei la tehnologia occidentală. (...) Anularea vizelor pentru ruși? Deconectarea de la SWIFT? Izolarea completă a Rusiei? Rechemarea  ambasadorilor? Embargo pe petrol? Închiderea spațiului aerian? Astăzi, toate acestea ar trebui să fie pe masă, pentru că vorbim de o amenințare pentru noi, pentru noi toți, pentru întreaga Europă.

De asemenea, puteți opri războiul. Europa are suficientă putere pentru a opri această agresiune. Încă se poate opri. Trebuie acționat rapid și fără întârziere. (...)

Dar tancurile rusești încă trag în clădirile rezidențiale din orașele noastre. Vehicule blindate încă atacă, inclusiv civili. Cetăţeni obişnuiţi ai Ucrainei”, a mai spus Zelenski, potrivit agenției naționale de presă Unian.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar bloca plățile făcute de instituțiile financiare spre și dinspre Rusia, influențând major economia rușilor, cu pierderi semnificative. Potrivit presei, care citează surse din timpul negocierilor pentru stabilirea sancțiunilor, țările membre UE nu au căzut de acord pentru blocarea Rusiei cu sistemul de plăți SWIFT. În timp ce state ca Polonia, Estonia, Letonia și Lituania sunt pentru, Germania, Italia, Ungaria și Cipru se opun, având legături economice mai strânse cu Rusia.